Хусите заплашиха да ударят кораби вече и в Средиземно море

Яхя Сари, говорител на подкрепяната от Иран терористична група Хутс, заяви в телевизионна реч пред поддръжници на петъчен митинг на площад Ал-Сабиен, Сана, че те възнамеряват да атакуват свързани с Израел кораби в източното Средиземноморие. Рискът от пренасяне на конфликт от Червено море и Аденския залив остава висок, пише Zerohedge.

„Ще се насочим към всеки кораб, който се тръгва към израелските пристанища в Средиземно море, във всяка зона, която можем да достигнем“, каза Сари.

Като се има предвид, че източното Средиземноморие е на 1900 километра (1180 мили) от Йемен, това може да означава, че зоната на конфликта се разширява, предизвиквайки нова ескалация на многомесечната война.

Фернандо Ферейра, енергиен анализатор в Rapidan Energy Group , отбеляза:

„Неудобствата от хусите продължават, но те са на предела на способността си да причиняват проблеми. Истинският риск от ескалация идва от израелското отмъщение срещу офицери/активи, помагащи на хусите.“

След като хусите нападнаха десетки западни и свързани с Израел търговски плавателни съдове и военни кораби в южната част на Червено море, пролива Баб ал Мандаб, Аденския залив и дори Ормузкия проток от миналия ноември. Групата твърди, че тези морски атаки са в знак на солидарност с палестинците в Газа.

Сари предупреди, ако израелските отбранителни сили започнат атака срещу южния град Газа Рафа, където стотици хиляди палестинци се укриват от седеммесечната война. Те не биха имали друг избор, освен да наложат санкции на всички кораби на компаниите, които доставят стоки на Израел и влизат в израелските пристанища.

ХусиТова, което е ясно е, че новата закана няма да се хареса на Запада. Хусите изглежда разширяват обхвата на своите атаки, тъй като множество морски въздушни точки в региона са под постоянна заплаха.

Operation Prosperity Guardian, водената от САЩ морска коалиция, стартирана от администрацията на Байдън по-рано тази година, до голяма степен се е провалила.

Данните за морския трафик от Bloomberg показват, че нито един кораб за втечнен природен газ с дестинации до Европа и САЩ не е преминавал през Червено море от страх да не бъде атакуван от дронове и ракети на хутите.

Рисковете от разпространение на конфликти в Близкия изток нарастват.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!