Хусите: ЩЕ ПОТОПИМ ядрения самолетоносач Теодор Рузвелт! Ударихме четири кораба

Йеменските хуси направиха официално изявление, в което обещаха намерението си да потопят американския ядрен самолетоносач USS Theodore Roosevelt веднага щом той навлезе в Червено море. Заплахата е последната от поредицата ескалиращи изявления и действия на групировката, която контролира голяма част от Йемен.

Според говорител на хусите силите им са готови за мащабна операция срещу военноморските сили на САЩ, ако те се осмелят да се приближат до бреговете им.

Американският ядрен самолетоносач „Теодор Рузвелт“, един от най-големите и модерни самолетоносачи във военноморските сили на САЩ, е на път към Червено море, за да участва в регионални операции. Пристигането му в този стратегически важен район предизвика силна реакция от страна на хусите, които виждат в присъствието му пряка заплаха.

КритичноБГ припомня, че само преди две седмици, на 23 юни, йеменските хуси от движението Ансар Аллах обявиха, че са нападнали американския самолетоносач Дуайт Айзенхауер в Червено море. Това заяви лично военният представител на радикалната организация Яхя Сария за Ал Масира, съобщи първо ТАСС.

Според него военният кораб е бил атакуван с балистични и крилати ракети в северната част на морето.

Същият ден САЩ отрекоха нападението. „Твърдението на йеменските бунтовници хуси от събота, че нейните сили са атакували американския самолетоносач „Дуайт Айзенхауер“ в Червено море, е невярно.“ Това съобщи „Ройтерс“, като цитира свои източници сред американските служители.

Но докато САЩ отрече самолетоносачът да е бил атакуван от хусите, бе обявено изведнъж, че Централното командване на САЩ (CENTCOM) е взело решение за завръщането на ударната група, водена от самолетоносача Дуайт Айзенхауер от Червено море. 

Ядреният самолетоносач на САЩ Айзенхауер

Още на 23 юни стана ясно, че самолетоносачът Айзенхауер ще бъде заменен в Червено море с Теодор Рузвелт, за който хусите се канят да го потопят.

Междувременно вчера йеменските хуси заявиха, че са извършили нападения срещу четири кораба, свързани със САЩ, Обединеното кралство и Израел. Според информация, разпространена от източници на хусите, нападенията са били извършени в Индийския океан, Арабско море, Червено море и Средиземно море. От съобщението им не става ясно, дали въпросните четири кораба, за които твърдят, че са били ударени, е станало в рамките само на вчерашния ден.

Хуси

В своето изявление хусите подчертават, че действията им са отговор на западната намеса в Йемен и отговор на падането на Израел в ивицата Газа.

Въпреки изявлението на хусите обаче все още няма факти, потвърждаващи успешното поразяване на корабите. В същото време това не е първият случай, в който те твърдят, че са поразили кораби в Средиземно море, но по-късно се установи, че поне за този регион информацията не е вярна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

САЩ: Хусите не са нападали самолетоносача ни Айзенхауер, но си го прибираме

Източник: Avia.pro

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!