В Габон арестуваха сътрудници на сваления президент Али Бонго

4-5 прочитания

В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест. Това съобщиха военните лидери, които извършиха държавен преврат рано сутринта на 30 август 2023 г. в западноафриканската държава, предава БТА, цитирайки Франс прес.

Президентът Али Бонго е под домашен арест. При него са семейството и лекарите му„, се казва в прочетено по държавната телевизия изявление на военните от Комитета по преход и възстановяване на институциите.

Скоро след като военните лидери обявиха свалянето на досегашния президент Али Бонго интернетът в Габон бе отново пуснат. Използвайки социалните мрежи сваленият президент на практика потвърди, че е отстранен от власт чрез военен преврат и призова всички свои приятели по целия свят да вдигнат шум. „Синът ми е на друго място, не зная къде; съпругата ми е на друго място и също не зная къде е; в момента нищо не се случва,“ каза в свое кратко видеообръщение Али Бонго разпространено от телевизия Al Jazeera.

Нуредин Бонго Валантен, син и близък съветник на държавния глава, началникът на канцеларията на Бонго, неговият заместник, говорителят на президента, председателят на влиятелната Габонска демократическа партия и неговият заместник са арестувани, се казва още в изявлението, в което военните обявяват „край на режима“. „Тези държавници са арестувани за държавна измяна, присвояване на публични средства, участие в организирана престъпна група, финансови измами, корупция и други,“ се казва в изявлението на габонските генерали извършили военния преврат.

Генерал Брис Олиги Нгема, началник на президентската гвардия, бе вдигнат днес на ръце и понесен триумфално от военни, само няколко часа след държавния преврат. На кадри, излъчени от държавната телевизия, се вижда как стотици военни скандират „Олиги президент!“.

Хиляди жители на столицата на Габон Либревил празнуваха свалянето от власт на бившия президент Али Бонго

Междувременно по улиците на столицата Либревил и останалите големи градове излязоха хиляди жители със знамена на Габон празнуващи свалянето от власт на Али Бонго.

Група висши военни в Габон заявиха рано тази сутрин, че са взели властта, малко след като централната избирателна комисия в централноафриканската държава обяви, че президентът Али Бонго печели трети управленски мандат. Военните казаха в ефира на телевизионния канал „Габон 24“, че говорят от името на целия личен състав на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!