Хизбула заплаши: Ще наводним Европа с мигранти!

от Лазар Лазаров

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity.

Насрала направи забележките по време на телевизионно обръщение на митинг, отбелязващ осмата годишнина от убийството на покойния военен командир на Съпротивата на Хизбула Мустафа Бадредин.

Военният лидер призова за „национално решение, което казва: ние отворихме морето… който иска да тръгне за Европа, за Кипър, морето е пред вас. Вземете лодка и се качете на нея.“

Отбелязва се, че изявлението е  част от усилията за оказване на натиск върху Европейския съюз, който обяви по-рано този месец помощ от 1 милиард долара за Ливан, за да плати на страната за задържането сирийските мигранти в границите си.

Въпреки това в Ливан, който понастоящем е дом на 2 милиона сирийци – най-големият брой бежанци на глава от населението в света – се надигат антисирийски настроения. Местните жители, разгневени от тяхното присъствие, организират бунтове.

Икономиката на Ливан се срина през 2019 г., което накара много от мигрантите, живеещи там, да се опитат да се отправят незаконно към Европа с малки лодки.

Насрала изтъкна, че съгласно споразумението на Ливан с ЕС на мигрантите „е забранено да напускат страната и затова те се насочват към контрабандата и гумените лодки, като се стига до удавяния в морето, защото ливанската армия изпълнява политическо решение да им попречи да мигрират“.

Много ливанци са гневни, че парите от ЕС приличат на подкуп, за да се попречи на разселените сирийци да се отправят към Европа

Както пише Modernity, коментарите на Насрала отново подчертават как мигрантите се използват рутинно като политическо оръжие срещу западните страни. Вълната се състои предимно от млади мъже, които медиите неправилно наричат „бежанци“, докато всъщност повечето са икономически мигранти и създават огромни проблеми, където и да отидат.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!