Хизбула разкри огромен град от тунели, напомняйки на Израел за неизбежното отмъщение. ВИДЕО

Хизбула пусна видео на 16 август, показващо изключително секретно подземно съоръжение, което служи като място за съхранение и изстрелване на ракети.

Видеото е озаглавено „Нашите планини са нашите хранилища“, показва, че подземното съоръжение е част от голямата и сложна тунелна мрежа на Хизбула, изградена под планинския терен на Южен Ливан.

Съоръжението е наречено „Имад-4“ на името на покойния командир на „Хизбула“ Имад Мугния, убит от Израел през 2008 г.

Видеото започва с демонстрация на мотоциклети и камиони, оборудвани с механизми за изстрелване на ракети, които се движат през дългите тунели на съоръжението. По-късно се вижда как един от камионите се позиционира, за да изстреля ракети от подземието през отварящ се към повърхността шлюз.

Изданието Al Mayadeen заяви, че името на съоръжението – Имад-4 – показва, че съществуват и други подобни обекти.

То изпраща послание, че „Хизбула“ „не се страхува да влезе във война и е готова за нея, ако [Израел] реши да отиде твърде далеч в ескалацията и агресията“, пише изданието.

„Възможностите на Ислямска съпротива, особено ракетите, са напълно готови да защитават Ливан … секретността на обекта позволява на ракетните възможности на Хизбула да бъдат защитени от всякакви превантивни израелски удари“, както и от израелски шпионаж и разузнавателна война, пише още Al Mayadeen.

Видеоклипът напомня, че „ответните действия за нападенията срещу южните предградия, убийството на мъченика Фуад Шукр и убийствата на цивилни граждани може да се забавят по няколко причини, но те със сигурност ще дойдат“, твърди още Al Mayadeen.

Във видеото се чуват откъси от речи на лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала. „Следващата ни битка с Израел ще обхване цялата окупирана Палестина“, се чува да казва Насрала в клипа.

Еврейският вестник „Maariv“ определи видеото като „психологически натиск“ на Хизбула върху Израел.

Израелският журналист от новинарския сайт Ynet, Лиор Бен Ари, нарече видеото „обезпокоително“ и заяви, че то трябва да бъде „разгледано в дълбочина“.

Известно е, че Хизбула разполага с голяма и развита тайна мрежа от тунели под Южен Ливан.

През февруари френският вестник „Liberation“ съобщи, че мрежата е забележително сложна, простира се на стотици километри и дори достига до Сирия.

Д-р Андреас Криг, асистент в Кралския колеж в Лондон, заяви пред „The Cradle“: „Има различни видове тунели: тунели на нивото на повърхността, използвани за придвижване на оперативни работници и материали, които е възможно да бъдат унищожени от въздуха.

Но има и по-дълбоки, подсилени с бетон тунели, които служат за командни центрове и арсенали. По-дълбоките тунели, някои от които са на дълбочина до 60 метра под земята, са почти непробиваеми за израелски въздушни удари и са построени с подкрепата на Северна Корея и Иран.“

Тези тунели представляват основна пречка за Израел по време на войната през 2006 г.

Новият видеозапис идва в момент, когато Тел Авив е в трескаво очакване на обещаното от Хизбула отмъщение за убийството на топ командира Фуад Шукр и няколко цивилни, включително деца, в Бейрут в края на миналия месец, което беше последвано от убийството на ръководителя на Хамас и водещ преговарящ Исмаил Хания в Техеран.

Ислямската република също обеща да отвърне на убийството на Хания.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!