Хизбула изстреля ракета по централата на Мосад в Тел Авив!

Ракетно изстрелване

Хизбула изстреля ракета Qader-1 по централата на Мосад в Тел Авив!

„Ислямската съпротива в Ливан, като част от отбраната на страната и нейния народ, днес, сряда, в 6:30 сутринта местно време, атакува централата на разузнаването на Мосад в предградията на Тел Авив с балистична ракета Qader-1, ” – се казва в изявление на Хизбула, това пише агенция IRNA.

От медията поясняват, че „целта беше щабът, отговорен за убийството на командирите на Хизбула и за експлозиите на пейджъри и безжични комуникационни устройства“.

КрритичнобГ обръща внимание, че това е първият случай от началото на войната в ивицата Газа, в който квартал, т.е. в самия ключов град на Израел Тел Авив е обект на ракетна атака от страна на шиитската групировка Хизбула.

На 23 септември, според публикуваните карти в каналите в Х стана ясно, че за първи път Хизбула стреля значително по надълбоко в територията на Израел. Тогава стана ясно, че става дума за цели 120 км. във вътрешността на страната, почти до пограничните части на Тел Авив. Този път обаче става дума директно за територия в града!

Към този момент няма информация да има попадение по сградата на изрелското разузнаване, което може само да означава, че ракетата е била прихваната от ПВО на Израел. Не е изключено Хизбула да се опитват да покажат докъде могат да стигнат ракетите им, т.е. да вид предупреждение.

По-рано въоръженото крило Хизбула потвърди в канала си в Telegram смъртта на своя военен лидер Ибрахим Кубейси по време на израелска ракетна атака срещу южните предградия на Бейрут. Изяснено е, че Кубейси е командвал ракетните сили на шиитските формирования и е отговарял за противовъздушната отбрана.

Заедно с него са загинали още шест военни, като не се уточнява ранга им.

Разрушения в Бейрут след израелска ракетна атака

Разрушения в Бейрут след израелска ракетна атака

Междувременно катарската телевизия Al Jazeera писа сутринта, че десетки хиляди ливанци от Южната част на страната бягат от там, заради бомбардировките без да имат представа към този момент накъде да се насочат, т.е. евакуацията им е хаотична и без конкретен план от страна на властите.

 

От медията уточняват, че до този момент, т.е. до сутринта, близо 570 ливанци са били убити, като в това число са и 50 деца.

Ливанската медия Lebanon 24 писа в свой репортаж, че „следващите дни ще бъдат по-трудни за Израел, тъй като запасите на Iron Dome ще започнат постепенно да се изчерпват“. Това означава значително намаляване на ПВО защитата на еврейската страна, ако може да се доверим на публикацията, че няма по-скоро пожелателен характер.

Според ливанските журналисти, това ще доведе до нова вълна на изселващи се израелци от северната част на страната на юг. По оценки на медията до този момент от Северен Израел са избягали на по-безопасни места около 100 000 евреи, но ако прогнозата за отслабването на ПВО защитата на страната и пробиви на Железния купол с атаките на Хизбула, броят им може да скочи драстично и да доближи 300 000.

Припомняме, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви преди дни, че плановете му са да върне бягащите израелци по домовете им в северната част на страната. При подобно стечение на обстоятелствата, че се засили процесът на изселване, това не изключва засилване на негативните вълнения срещу него и правителството му.

The Jerusalem post информира, че премиерът на Израел Нетаняху ще лети до Ню Йорк в четвъртък, а не в сряда, както бе обявено по-рано. Той се забави в страната си, заради ескалиращото напрежение. Целта на пътуването му е да говори пред ООН. Редица държавни лидери се изказаха изключително остро на фона на опасността, заради конфликта между Израел и Хизбула да се стигне до война, която да въвлече Близкия изток.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!