Хилъри Клинтън: Прекратяването на огъня в Газа е невъзможно. Би било подарък за Хамас

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че прекратяването на огъня в Газа „не е възможно“, като добави, че това би било „подарък“ за Хамас и би им позволило да възстановят въоръжението си по време на периода на прекратяване на огъня. Клинтън направи тези коментари по време на дискусия в рамките на галавечерята на института „Бейкър“ в университета „Райс“ в петък, съобщава Al Arabiya.

„Хората, които сега призовават за прекратяване на огъня, не разбират Хамас. Това не е възможно. Това би било такъв подарък за Хамас, защото те биха прекарали времето на прекратяване на огъня във възстановяване на въоръжението си, в създаване на по-силни позиции, за да могат да отблъснат евентуално нападение от страна на израелците“, каза Клинтън.

Бившата първа дама на САЩ направи тези коментари в деня, в който Общото събрание на ООН гласува със 122 на 14 гласа в полза на необвързващо хуманитарно примирие в Газа. Съединените щати бяха една от страните, които гласуваха против резолюцията.

Израел започна нападение срещу контролираната от Хамас Ивица Газа, след като палестинската групировка уби 1400 израелци и взе над 220 заложници при нападението на 7 октомври. Според Министерството на здравеопазването оттогава досега в Ивицата Газа са загинали над 8000 души, повечето от които деца.

Според многобройни съобщения в медиите по-рано в понеделник израелските войски и бронирани машини навлязоха по-дълбоко в северната и централната част на Газа, докато ООН и медицинският персонал предупреждаваха, че въздушните удари са по-близо до болниците, където десетки хиляди палестинци са потърсили убежище заедно с хиляди ранени. Хамас обаче оспорва твърдението и заявява, че групировката е принудила армията да отстъпи.

Клинтън каза също, че разрешаването на помощи за Газа, включително гориво, е „дилема“, на която е трудно да се отговори с „да“ или „не“, като добави, че цялата ситуация има няколко аспекта.

„Тероризмът, който Хамас упражнява върху израелския народ, трябва да бъде отразен и те трябва да платят цената за това и да бъдат лишени от лидерската си позиция в Газа“, каза Клинтън в отговор на въпрос относно разрешаването на повече помощи, включително гориво, да влизат в Ивицата Газа. „Израел има право да се защитава и има право, съгласно законите на войната, да отвърне с военни действия.“

Клинтън заяви, че Израел „напълно основателно се притеснява“, че горивото ще стигне до Хамас, и добави, че е от съществено значение горивото да се насочи там, където трябва, за да се поддържат генераторите и болниците в изправност.

33 камиона с помощи влязоха в Газа в неделя, което е най-големият конвой към опустошената от войната палестинска територия, откакто Израел започна да ограничава доставките на помощи, съобщи ООН, по данни на Франс прес.

Преди израелската обсада всеки ден в Газа са влизали около 500 камиона с помощи и други стоки, съобщава информационната агенция.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!