Откривайки портрета си Хилъри се заяде пак с Путин

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън не пропусна възможността да се заяде с руския президент Владимир Путин. Това стана, когато на въпрос за разширяването на НАТО тя заяви: „Жалко, Владимир, ти сам си го предизвика“, предава агенция „Ройтерс“.

Връщайки се в Държавния департамент за откриването на официалния си портрет, Клинтън използва случая да покаже и неприязънта си към политиката на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, който я победи на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Клинтън предположи, че може да е имало въпроси относно способността на САЩ да съберат подкрепа за Украйна, за да се противопостави на Русия през 2022 г., заради наследството на Тръмп.

„Хората може да са се съмнявали в това, защото бяхме изгорили толкова много мостове с нашите съюзници и приятели“, каза тя на настоящи и бивши служители в богато украсената държавна трапезария „Бенджамин Франклин“ в сградата на агенцията.

„Възстановяването на външна политика, която действително привлича хората при нас, а не ги отблъсква, щеше да се смята за изключително трудно. И наистина беше така, но беше постигнато“, добави тя и благодари на настоящия държавен секретар Антъни Блинкен, че „помогна за възстановяването на авторитета на Америка“.

Клинтън заяви, че колегата ѝ демократ Джо Байдън е преследвал много от приоритетите на администрацията на Обама, в която тя беше първи дипломат на САЩ (външен министър – бел. прев.), а той – вицепрезидент на Барак Обама.

„Защитата на демокрацията в Украйна, разширяването на НАТО… Между другото, много жалко, Владимир, ти сам си го предизвика“, каза тя, предизвиквайки смях и аплодисменти. Явно обаче паметта на Хилъри ѝ изневерява, тъй като първото разширяване на НАТО на изток в посока Русия и обхващащо държави бивши членки на „Варшавския договор“ стана още на 12 март 1999 г. Владимир Путин става министър-председател на Русия на 8 май същата година, а президент на страната малко по-късно – на 31 декември.

Клинтън описа общите според нея приоритети на Байдън и Обама, а именно „разширяване на НАТО, противопоставяне на руската агресия и справяне с предизвикателствата от страна на Китай“, не пропусна да съчетае в едно изречение Русия и Китай неуспешната кандидатка за президент от Демократическата партия през 2016 г. Хилъри Клинтън.

Само преди два дни, както КритичноБГ вече ви информира, Клинтън си припомни, че е загубила изборите за Белия дом преди 7 години и, разбира се, виновен за това е… Путин. По думите ѝ той мразел демокрацията и работел усилено, за да не спечели тя президентските избори. „Отчасти затова той работеше толкова усилено срещу мен, защото не искаше да съм в Белия дом“, категорична е съпругата на Бил Клинтън.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!