Михаил Хазин: Някъде към есента ще ни кажат: „Ето ви я Украйна! Ваша е. Оправяйте се“

Михаил Хазин

В ефира на „Първи руски“ Михаил Хазин, икономист и експерт по теория на властта, предположи, че опонентите на Русия няма да могат да направят в нея същото, което направиха в Словакия и Иран, организирайки покушения срещу лидерите им Фицо и Раиси. Разработва се обаче друг план: „Някъде към есента те ще кажат на Русия: “Ето я Украйна! Вземете я, тя е ваша!“

Какво се случва в Близкия изток? И как събитията ще се отразят на военно-политическата и икономическата ситуация в света? За това водещият на „Първи руски“ Юрий Пронко разговаря с икономиста Михаил Хазин в ефира на предаването „Царьград“.

– Михаил Леонидович, нещата станаха малко по-бурни. За това, което се случва в Европа, в Близкия изток, в Иран. Стана известно, че прокуратурата иска ареста на министър-председателя на Израел. Ако обобщим всичко, какво ще се получи, според Вас?

Михаил Хазин: От няколко десетилетия обяснявам, че моделът на управление на световната икономика се разрушава. И основното следствие от това е разрушаването на системата за легитимация на собствеността. 

Нека си представим, че светът е съвкупност от акционерни дружества със собственици и акционери. Отчасти те са скрити зад различни суперфондове, отчасти някъде другаде. Но това няма значение. Защото се управляват от наети мениджъри. И то от два вида: икономически и политически.

От гледна точка на собствениците тези мениджъри трябва да гарантират запазването на тяхното богатство. И най-важното – запазването на властта. Именно това правят политическите мениджъри, за да осигурят запазването на властта. Те не се интересуват от богатството. Ако притежавате 70 % от световното богатство и световната икономика падне три пъти, вашето богатство ще падне три пъти. И тогава какво значение има дали сте имали 70 % или все още имате 70 %. Вие така или иначе не можете да го консумирате. Ето защо е фундаментално важно да се запази властта.

Но тук имате разрушаване на механизма, върху който е изградена тази власт. Институциите за управление започват да се разпадат. Защо? Защото няма пари. Всички те са изградени за определен обем финансови потоци, но пари няма. И тези, които са най-разумни сред тези демиурзи, осъзнават, че сега тези механизми ще рухнат и ще започнат самите те да носят отговорност. И тези лица, топ мениджъри, министър-председатели и т.н., ще бъдат хванати за гушите и ще бъдат попитани: „Защо направихте това?“ А те ще кажат: „Ние нямаме нищо общо с това, ние бяхме назначени! Ето ги и тях, демиурзите! Това са те!“ Затова,  ако има такъв хаос, би било желателно демиурзите да  запазят властта.

С други думи, необходимо е да се създават институции в сянка и в условията на хаос да се въвеждат нови ръководители в тези институции в сянка. Вероятно това вече е направено.

Банкерите и богатите хора като цяло се страхуват от бонапартизма. Че някой /нов/ Бонапарт ще дойде на власт. Затова старите институции трябва да бъдат бързо унищожени. За да не може никой от старите лидери с воля да изскочи върху настоящите.

– А по отношение на това, което се случва в момента?

– Институциите имат огромна инерция. Нещата са устроени по такъв начин, че няма как да ги уволниш /демиурзите/, ако те не си тръгнат. Системата е устроена да има избори, има си процедури. Хората могат да избират само от съществуващите партии. А те /демиурзите/ контролират и партиите.

– И ако е необходимо, могат да отстранят някой конкурент…

Това е „прозорецът на Овертон“. Същността се състои в това да се демонстрира следното: нека всики видят, че министър-председателите и президентите могат да бъдат убити, и след това да накарат всички да осъзнаят, дори и във вашата страна да бъдеш министър-председател или президент означава рязко да увеличиш вероятността да бъдеш убит. И тогава разпадането на институциите ще се превърне в нещо напълно естествено.

Сега те започнаха да отварят „прозореца на Овертон“. Първо Роберт Фицо, словашкият министър-председател, а после иранският президент Ибрахим Раиси. А следващите, според мен, на прага са унгарският министър-председател Виктор Орбан, кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп, римският папа, престолонаследникът на Саудитска Арабия и т.н. Те подготвят нова война за Русия

– Значи вече има списък с потенциални…

– Да, потенциален списък. И след това ще има всякакви Макарони, Шолцове и така нататък.

– А къде е Русия, Михаил Леонидович, в тази система?

– Русия е настрана. При Русия има само една опасност. Когато там започне хаосът, Русия ще претендира за някакви свои права. Ние все още ще разполагаме с ресурсите. Затова на Русия трябва да ѝ се даде Украйна, за да я усвои.

Ето защо силно подозирам, че в рамките на този процес някъде до есента ще ни бъде казано: „Ето я Украйна! Вземете я, тя е ваша!“. Но тогава вие ще носите отговорност за всичко.

А там има 20 милиона души. И тези 20 милиона ви мразят толкова много. Защото са били научени да ви мразят. Вие ще започнете да ги превъзпитавате. От тези 20 милиона 5-8 милиона ще преминат на ваша страна. Но останалите ще продължат да ви мразят толкова много. Защото сте убили съпрузите им, децата им и така нататък. И вие ще се разправяте с тези хора и няма да се намесвате в делата на Западна Европа.

И за да направят живота ни още по-горчив, ще получим една малка война в Казахстан, една малка война с Прибалтика. Или нещо подобно. С просто око се вижда, че това се подготвя.

Но още веднъж повтарям, това е хипотеза, която естествено следва от определено познаване на ситуацията в края на 80-те – началото на 90-те години и теорията на властта.

Превод: КритичноБГ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!