Камала Харис е потомка на „прословут“ и крупен робовладелец

Камала Харис

Пра-пра-прадядото на Камала Харис е бил „прословут“ ирландски робовладелец, който купил ямайска плантация и заминал за Лондон, за да се бори срещу премахването на робството, твърди историк, пише в обзорен материал Daily Mail.

Камала Харис е потомък на собственик на над 120 роби, който е управлявал плантация в Ямайка и се е борил срещу отмяата на тази отвратителна търговия, твърди днес британски историк.

Харис е от индийски и афро-ямайски произход. Баща ѝ, е роден в Браунс Таун на карибския остров – кръстен на Хамилтън Браун, който е пра-пра-прадядо на Камала, който е бил робовладелец.

В статия, публикувана от Jamaica Globe през 2019 г., бащата на Камала, професор Доналд Харис, пише: „Моите корени се простират в рамките на моя живот до баба ми по бащина линия мис Криши (родена Кристиана Браун), потомка на Хамилтън Браун, който е записан като собственик на плантации и роби и основател на Браун’с Таун, град в Ямайка.

Северноирландският историк Стивън Маккракън заяви, че Браун е бил „прословут“ робовладелец и „неприятен човек“, роден в Антрим, но по-късно се е установил в Ямайка.

Браун заминава за Лондон, за да протестира срещу отмяната на робството, а след това се насочва към ирландските мигранти, когато вече не му е позволено да поробва африканци – казва г-н Маккракън пред Belfast Telegraph.

Хамилтън Браун е бил известна личност и не е бил добър човек – категоричен е той.

„Хамилтън е роден в Антрим преди да се преместил в Ямайка като тийнейджър. Там той става букмейкър, а след това собственик на плантация и следователно робовладелец.

Хамилтън Браун редовно пътувал до Лондон, за да протестира срещу премахването на робството.

„След като робството било премахнато, той се връщал в Ирландия, за да отведе мигрантите обратно в Ямайка, където да работят. В един цитат се споменава, че той е „направил роби от мигрантите“ в Ирландия.

През 1826 г. Браун е притежавал най-малко 121 роби.

Фактчекърите на Ройтерс заявяват, че Камала вероятно е потомък както на роби, така и на робовладелци. Не е необичайно афроамериканците или хората с карибско наследство да са потомци на робовладелци. Това е така, защото е било обичайно робовладелците да изнасилват своите робини, пише Daily Mail.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!