Израелски анализатори за новия лидер на Хамас: Харизматичен, скромен, некорумпиран и изключително краен

Яхия Синуар беше избран за нов ръководител на Политбюро на палестинското движение Хамас на мястото на убития Исмаил Хания. Това съобщават от движението, пише РИА Новости.

„Ислямското съпротивително движение Хамас обяви избора на Яхия Синуар за ръководител на Политбюро на движението, за да замени убития Исмаил Хания“, се казва в изявлението.

Синуар преди това е бил лидер на движението в ивицата Газа.

Новият лидер на „Хамас“ Яхия Синуар беше и си остава човекът, от когото зависи сключването на примирие в ивицата Газа, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Ливанската групировка „Хизбула“ поздрави Яхия Синуар с избирането му за нов лидер на палестинско движение „Хамас“.

„Хизбула“, която също като „Хамас“ е подкрепяна от Иран, заяви още, че този избор е „потвърдил, че убийствата на лидери и представители, извършени от врага (Израел – бел. ред) не са постигнали целта си“, допълни агенцията.

Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви снощи в социалната платформа „Х“, че новият лидер на „Хамас“ Синуар трябва да бъде „елиминиран бързо“.

Израел е арестувал Синуар три пъти – през 1982, 1985 и 1988 г. Осъждан е с няколко доживотни присъди за организиране, отвличане и убийството на двама израелски войници. Бил е зад решетките 22 години.

Бившият високопоставен служител на израелската разузнавателна агенция Шин Бет Ярон Блум определи Синуар като много краен, пише Вашингтон пост още през 2017 г.

Блум описва Синуар като харизматичен и некорумпиран и казва, че той е скромен, истински вярващ и човек на действието. Говори свободно иврит.

„Ще направи всичко възможно, за да извърши терористични атаки“, каза Блум. „Той е човек, с когото ще бъде много трудно да се постигне каквото и да било разбирателство“, добавя тогава бившият служител на Шин Бет Ярон Блум.

Коби Майкъл, анализатор и бивш служител на израелското правителство, бе категоричен: „Той представлява най-радикалната и крайна линия на Хамас“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!