Haaretz: Според процента избито население, Газа е сред първите 5 най-кървави войни на 21 век!

Здравен работник се опитва да спаси тежко ранено дете в Газа

В скорошно разследване израелският всекидневник Haaretz подчерта продължаващата израелска война срещу Газа като една от „най-кървавите“ войни на 21 век. Според вестника войната е отнела живота на десетки хиляди палестинци, много от които са били в зони, определени преди това като „безопасни“ от израелската армия.

Новината критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху за това, че обвини „международната общност в лицемерие по отношение на войната в ивицата Газа – и че пренебрегва други конфликти и хуманитарни бедствия“.

През януари Нетаняху каза: „Къде беше Южна Африка, когато милиони бяха убити или прогонени от домовете си в Сирия и Йемен?“

„Но безпристрастното изследване на броя на убитите в ивицата Газа разкрива, че това е една от най-кървавите войни от началото на века, особено ако се изследва нивото на смъртност спрямо общото население“, пише в новината.

Haaretz посочи, че войната в Газа е довела до изключително голям брой жертви, с приблизително 40 000 палестинци, убити от началото на нападението на 7 октомври миналата година – което се равнява на около 2% от двумилионното население на Газа.

Въпреки определянето от израелската армия на определени райони в Газа като „безопасни зони“, всекидневникът пише, че

„повечето жители на Газа са били разселени, но бягството им в райони, които Израелските отбранителни сили (армия) са определили като безопасни зони, не са винаги са били от помощ и много са били убити и в тези райони.“

Израелските сили многократно са атакували „безопасни зони“, където са се събрали разселени цивилни, което е довело до смъртта на стотици хора, включително жени и деца.

В доклада се отбелязва, че международни организации и медии последователно са проверявали данните за жертвите, предоставени от Министерството на здравеопазването на Газа.

Към сряда министерството съобщи за близо 40 000 убити палестинци и над 92 000 ранени поради продължаващата война, като повече от 10 000 души все още са в неизвестност под развалините.

Haaretz сравни конфликта в Газа с други големи хуманитарни катастрофи.

„При геноцида в Мианмар, например, около 25 000 души са били убити според ООН.

„Войната в Газа също се откроява в сравнение с войните от 90-те години, например тези, които се случиха в бивша държава Югославия. Един от тези региони беше Босна и в най-тежката година от конфликта, 1991 г., средният брой на смъртните случаи на месец беше 2097 – а общият брой на убитите за четири години там беше 63 000“, се добавя в новината.

Вестникът подчерта тревожната смъртност в Газа, която е средно около 4000 смъртни случая на месец, което далеч надхвърля месечния брой на смъртните случаи в продължаващия конфликт в Украйна.

Един от най-поразителните аспекти на войната в Газа, според Haaretz, е липсата на сигурно убежище за цивилни. Гъсто населеният район с площ от 360 квадратни километра (139 квадратни мили) предлага малко или никакво бягство за невоюващите, което допълнително изостря хуманитарната криза.

„Разликата, която се откроява най-много между останалите войни от 21-ви век и войната в ивицата Газа, е размерът на територията, където се водят битките, и неспособността на неучастващите цивилни да избягат от битките – и по-специално процентът на жертвите сред общото население“, уточнява вестникът.​​​​​​​

Условията на живот на разселените цивилни в така наречените „хуманитарни“ зони са ужасни, с пренаселеност, болести и липса на подслон и медицински консумативи. Haaretz подчерта зашеметяващото въздействие на войната, отбелязвайки, че 2% от населението на Газа е било убито за по-малко от година – трагедия, рядко наблюдавана извън Африка след Втората световна война.

Майкъл Спагат, професор в Лондонския университет, който се специализира в наблюдението на жертвите от конфликти, каза пред Haaretz, че „по отношение на общия брой на загиналите предполагам, че Газа няма да бъде сред 10-те най-ожесточени конфликта на 21-ви век“.

„Но в сравнение с процента на убитото население“, Спагат приема, че вече е „сред първите пет“.

Опустошението в Газа доведе до широко разпространен глад и недохранване, особено сред децата. Към сряда 115 бебета са починали от глад от началото на войната, според Министерството на здравеопазването на Газа. 

Израел, който пренебрегва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня, е изправен пред международно осъждане на фона на продължаващата си брутална офанзива срещу Газа след атака на 7 октомври миналата година от палестинската съпротивителна група Хамас.

Оттогава близо 40 000 палестинци са били убити в Газа, повечето от тях жени и деца, а над 92 000 други са ранени, според местните здравни власти.

Повече от 10 месеца след началото на израелската война огромни участъци от Газа лежат в руини сред осакатяваща блокада на храна, чиста вода и лекарства.

Международният съд обвини Израел в геноцид и нареди спиране на военните му операции в южния град Рафа, където над един милион палестинци бяха потърсили убежище преди градът да бъде нападнат на 6 май.

Източник: Анадолската агенция

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!