Гуцанов: Германия да си отваря мините и ТЕЦ-овете, а ние ги затваряме. Това е абсурдно!

„Преценката при кой да отиде третия мандат е на президента. Ние имаме готовност да го получим“. Това заяви председателят на ПГ „БСП за България“ Борислав Гуцанов в ефира на Нова телевизия.

Той коментира, че ако мандатът бъде даден на БСП веднага ще бъде свикан Националният съвет, което е въпрос на един два дни, които ще бъдат използвани за разговори със синдикати, с неправителствени организации. „Считаме че тези разговори за третия мандат трябва да бъдат проведени с цялото общество. За да се разбере че има друг начин на мислене. Революцията започва първо с мисленето и с говоренето и тогава се извършват останалите действия“, каза още той

Председателят на ПГ на левицата припомни, че ЕС е отпуснал 11 млрд. евро на България, от които едва 1,250 млрд, евро са усвоени.

По думите му нищо не е направено да се усвоят останалите 10 млрд., не е подготвено и необходимото законодателство, за да бъдат усвоени част от тях. „По-големият въпрос е защо за средствата за възстановяване от Covid кризата се поставиха и други условия? Кой е водил тези преговори?„, попита още Гуцанов.

По думите му отново трябва да има действащо Народно събрание и действащ кабинет за да бъдат усвоени тези средства, което важи и за Зелената сделка.

„Може ли една Германия да си отваря мините и ТЕЦ-овете, а ние да ги затваряме. Това е абсурдно! Може ли Полша да ги запазва, а ние да правим всичко възможно да бъде унищожена тази индустрия?

Как да стане това нещо при положение че ние имаме 38 милиона мегаватчаса, които ни трябват на година – 16 са от атомната централа в Козлодуй, 17 са от ТЕЦ-овете?“, попита още той и посочи, че това е още една причина да работи Народното събрание и да се предоговорят тези условия.

Гуцанов подчерта, че лявото обединение за БСП е от изключителна важност, защото в последните десет години сме станали свидетели на доста роене в лявото пространство. „Това което за нас е важно е на 26-ти, в петък, да подпишем този думент между левите парти. Трябва най-накрая да се затвори тази рана вътре в БСП и да се види един ляв, обединен фронт“, категоричен бе социалистът.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!