Грузинските служби за сигурност: В страната се подготвя преврат

Група конспиратори планират да организират държавен преврат в Грузия и насилствено да сменят правителството. Това съобщиха на 18 септември от службата за държавна сигурност на републиката.

Определена група хора, действащи на територията на Грузия и в чужбина, планират да организират дестабилизация и граждански вълнения в Грузия в периода октомври-декември тази година. Крайната им цел е силова смяна на правителството„, се казва в изявление на министерството публикувано в официалната страница на институцията в социалната мрежа „Фейсбук“.

Твърди се, че автори на плана са бившият заместник-ръководител на Министерството на вътрешните работи Георгий Лорткипанидзе, бодигардът на бившия грузински президент Михаил Саакашвили Михаил Батурин и командирът на Грузинския легион в Украйна Мамука Мамулашвили.

Министерството заяви, че се обсъждат няколко сценария за смяна на властта, включително чрез създаване на палаткови лагери и барикади в близост до стратегически съоръжения и правителствени сгради в Грузия. Организаторите обмислят възможността за реализиране на сценарий, подобен на „Евромайдана“ в Украйна през 2013 година.

Службата за сигурност съобщи, че е планирано да бъде заложена и взривена бомба в палатковия лагер. Това, според плана, трябва да причини жертви сред цивилното население и в редиците на служителите на реда, които ще бъдат на митинга. При този сценарий организаторите се надяват да се започне безразборна стрелба между служителите на реда и протестиращите, което ще създаде благодатна  почва за по-нататъшен граждански конфликт, който на свой ред ще доведе до избухване на гражданска война.

Според Службата за сигурност те са потвърдили и проверили информацията, че доста голяма група лица от грузински произход, които се сражават в Украйна, и част от грузинските младежи под влиянието на заинтересовани страни, чието обучение се провежда в близост до полско-украинската държавна граница, ще бъдат използвани за изпълнението на този план, разработен от Георгий Лорткипанидзе.

За подготовката на младежки групи за използване в революционен сценарий се използва организацията „Канвас“, чието ядро е организацията „Отпор“. Това са организации, които са взели активно участие в революционните процеси, развили се в Сърбия в миналото, и съответно редовно се използват в различни страни за обучение на младежи и включването им в деструктивни процеси.

Бихме искали да информираме обществеността, че това не е първият път на подобни провокации срещу Грузия, въпреки че в миналото те бяха спирани благодарение на ефективната и превантивна реакция на служителите на реда. Предвид предизвикателствата на настоящата трудна геополитическа ситуация и за разлика от предишните случаи, настоящият план представлява много по-висок рисков фактор, който застрашава сигурността на страната, както и живота, благосъстоянието и здравето на обикновените граждани на Грузия. За неутрализиране на тези рискове Службата за сигурност на страната е въвела и ще продължи да прилага всички необходими превантивни мерки в сътрудничество с други компетентни органи.

Организацията на преврата се планира да съвпадне с публикуването на междинния доклад на Европейската комисия за предоставяне на Грузия на статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз.

На 1 септември, управляващата партия на Грузия „Грузинска мечта – демократична Грузия“ започна процедура по импийчмънт срещу президента Саломе Зурабишвили.

Държавният глава беше обвинена в нарушаване на Конституцията на страната, тъй като посещава европейски страни без съгласието на правителството. Грузинският президент заяви, че от 31 август планира да започне срещи с лидерите на европейските държави, които според президентската администрация ще бъдат свързани със статута на страната като кандидат за присъединяване към Европейския съюз.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече