Водите на р. Нил – ябълка на раздора между Египет и Етиопия

Непрекъснатото пълнене на „Големия етиопски язовир на Възраждането“ от страна на Етиопия без споразумение с държавите надолу по течението на р. Нил – Египет и Судан, предизвиква напрежение между трите африкански държави. „Действията на Етиопия нарушават Декларацията за принципите от 2015 г. и международното право“, подчерта в неделя египетското външно министерство, пише електронното издание на вестник „Ал Ахрам“.

Изявлението на Египет идва само няколко часа след като Етиопия официално обяви, че е приключила четвъртото и последно пълнене на язовир „Възраждане“.

„В Декларацията за принципите се посочва, че трите държави трябва да се споразумеят за правилата за пълнене и експлоатация на язовир „Възраждане“, преди да започне каквото и да било негово пълнене„, заяви египетското външно министерство, като цитира Декларацията за принципите от 2015 г., подписана от трите държави в Хартум.

Министерството добави, че едностранните действия на Етиопия пренебрегват правата и интересите на държавите надолу по течението на реката, както и тяхната водна сигурност, която е гарантирана от международното право.

Преговорите, които наскоро бяха възобновени с цел постигане на споразумение за 4 месеца, бяха компрометирани от подхода на Етиопия„, се казва в изявлението, като се има предвид възобновените преговори между трите държави в Кайро през август, които не успяха да постигнат никакви съществени резултати поради неотстъпчивостта на Етиопия.

Въпреки това египетското външно министерство изрази надежда, че предстоящият кръг от преговори в Адис Абеба ще постигне значителен пробив, който да проправи пътя към постигането на споразумение относно правилата за пълнене и експлоатация на язовир „Възраждане“.

Държава страдаща от недостиг на вода, Египет многократно е подчертавала подкрепата си за изграждането на язовир „Възраждане“ като част от правото на Етиопия на развитие, стига то да не накърнява историческото ѝ право на справедлив дял от водата на Нил.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!