Голям сакатлък с английска ракета. На ръба да си взриви подводницата, в която бил министърът

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Изстрелването от Кралския флот на междуконтинентална балистична ракета Trident II от атомната подводница HMS Vanguard се провали поради сериозна грешка в запалването.

Това съобщи таблоидът The Sun на 20 февруари.

Ракетата не успяла да се изстреля и се разбила в океана на метри от подводницата. Освен това на борда на HMS Vanguard е бил и шефът на британското министерство на отбраната Грант Шапс. Неуспешното изстрелване е второто по ред. През 2016 г., ракета Trident II е изстреляна от HMS Vengeance, но взела, че се отклонила от курса и се самоунищожила, пише вестникът.

Министерството на отбраната на Кралството потвърди, че по време на учение на 30 януари 2024 г. край бреговете на Флорида е „възникнала неочаквана ситуация“.

Екипажът на атомната подводница успешно завършил учението и ракетата Trident II била вдигната във въздуха с помощта на сгъстен газ. Ускорителите на първата степен обаче не се включили и 58-тонната ракета, оборудвана с бойни глави, падна в океана и потъна.

В изявление до вестника обаче Министерството на отбраната казва, че тестът е потвърдил ефективността на британското ядрено възпиране, въпреки факта, че „по време на теста е възникнала неочаквана ситуация“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!