Global Times: САЩ свалиха маската с противопоставянето си на китайската мирна мисия в Близкия изток

Китай изпрати свой специален пратеник в Близкия изток в опит да сложи край на последната ескалация на напрежението между Израел и Хамас. Активистът за мир, писател и учител Кей Джей Но заяви, че реакцията на САЩ разкрива тяхната подстрекателска природа, пише Global Times.

„САЩ разобличиха истинската си същност, като блокираха усилията на Китай и други държави да постигнат мир в Близкия изток“, казва активист за мир.

В понеделник специалният пратеник на Китай за Близкия изток Чжай Дзюн заяви, че вече е посетил Катар и Египет, а сега ще пътува до Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Йордания и други страни в региона, „за да засили още повече координацията със съответните страни за насърчаване на прекратяването на огъня, прекратяване на насилието и смекчаване на ситуацията“.

Повече от 5700 цивилни граждани са убити и около 18 хиляди са ранени в обсадената Ивица Газа от бомбардировките на Израелските сили за отбрана, откакто въоръженото крило на движението Хамас предприе изненадваща атака в Южен Израел на 7 октомври. Сред жертвите са 2360 деца, почти 1300 жени и 300 възрастни хора.

Миналата седмица САЩ блокираха предложенията на Съвета за сигурност на ООН, внесени от Русия и Бразилия, в които се призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинските територии и за защита на цивилното население. Вашингтон също така изпрати две ударни групи от самолетоносачи на американските военноморски сили и флотилия от морски щурмоваци в региона, за да подкрепят Израел.

Активистът за защита на мира Кей Джей Нох заяви пред Sputnik, че Вашингтон се противопоставя пряко на опитите на Пекин да посредничи при сключването на мирно споразумение между Израел, Хамас и други държави и движения в региона.

„Китай използва добрите си услуги, като се мъчи да прави совалкова дипломация, за да се опита да деескалира ситуацията и да намери мирно решение“, каза Нох. „А Съединените щати казват: „Дори не смейте да говорите за деескалация!Никой да не споменава за прекратяване на огъня“.

„Те искат само да се уверят, че каквото и да прави Израел, то ще бъде с минимален PR ефект“, добави той. „И така се опитва да намали щетите за PR, вместо да предотврати ужасяващите военни престъпления и жестокости, които със сигурност ще се случат и които вече се случват.“

Писателят заяви, че това е „моментът на сваляне на маската“, когато истинската същност на Запада се разкрива пред народите от глобалния юг.

„САЩ можеха правдоподобно да мистифицират много страни, като се преструваха на нещо, което не бяха“, твърди Нох. „Но когато излязоха изцяло в подкрепа на насилието от страна на Израел и пренебрегваха реалностите на терен, както и международното право, тогава в този момент вече не можеш да поддържаш преструвката.“

„Дори квичещите лидери на съюзниците на САЩ трябваше да направят съвестно изявление, защото възмущението на улицата, възмущението в световен мащаб е толкова необикновено, че те не могат да не се изкажат срещу това, което правят САЩ и Израел“, подчерта той.

Западните медии се опитаха да отхвърлят мирните инициативи на Китай като опит да се позиционира като геополитически съперник на САЩ – разказ, който Нох нарече „необичаен“.

„Представата, че по някакъв начин мирът е гнусен, че Китай е безпринципен, тъй като се опитва да работи за мир – Китай е на страната на мира. От мира печелят всички. Просто е така, защото китайският модел е сътрудничество, от което печелят всички. От друга страна, империята печели от войната. САЩ са изградени върху геноцид, примитивно натрупване и геополитическо потисничество и тормоз“, каза Нох.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече