Главнокомандващият норвежката армия убеден: До 2-3 години НАТО трябва да е готов за война с Русия!

от Лазар Лазаров

Главнокомандващият на норвежката армия генерал Ейрик Кристоферсен е уверен, че НАТО има две до три години, за да се подготви за момента, в който Русия си възвърне способността да участва в конвенционална война. Toва заяви норвежкият главнокомандващ в интервю за агенция Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че периодът е значително по-кратък от този, представен в оценките на редица западни официални лица, направени в хода на дискусиите на Алианса за военното натрупване на Русия и способността й да възстанови силата си.

„В един момент някой каза, че това ще отнеме 10 години, но мисля, че се върнахме към по-кратък период поради индустриалната база, която сега е в Русия“, подчерта Кристоферсен.

„Това ще отнеме известно време, което ни дава прозорец през следващите две до три години да възстановим силите си, да възстановим доставките си, докато подкрепяме Украйна“, обясни генералът, отбелязвайки публичната позиция на руския президент Владимир Путин, съгласно която Москва няма намерения да воюва с НАТО.

Норвежкият парламент е готов да одобри план за почти удвояване на разходите за отбрана през следващите 12 години, за да се адаптира към заплахите от Руската федерация. Акцентът ще бъде поставен върху способностите за военноморска и противовъздушна отбрана на страната.

Норвегия има за цел да постигне целта си за разходи за НАТО в размер на 2% от брутния вътрешен продукт още през 2024 година, докато нивото от 2,7% от БВП за армията се очаква да бъде достигнато до 2030 година.

„Сега виждам прозорец, в който можем да приложим изискванията, договорени от НАТО, новата командна структура, новите структури на силите, новите регионални планове. Така че можем да приложим тези планове и тези решения през следващите години, но трябва да ускорим… Трябва да го направим след две-три години, за да сме сигурни, че сме готови за всичко, което може да се случи“, обобщи Кристоферсен.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!