Главчев и министри си отмениха безобразно лобистко решение по тъмни доби. Здравният министър ще се обяснява

Димитър Главчев

Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Това съобщиха от правителствената пресслужба, късно снощи.

По-рано вчера премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане.

От правителствената пресслужба съобщиха още, че Главчев ще поиска също „писмени обяснения от министъра на здравеопазването за фактите и обстоятелствата по случая“.

Как тръгна скандалът?

Българските педиатри скочиха на служебното правителство оглавявано от Димитър Главчев за взетото решение, което по думите им е било направено напълно непрозрачно:

„В последните часове (във вторник) се случи нещо скандално – при положение, че преди близо една година държавата заяви, че изграждането на Национална детска болница е въпрос на национален приоритет и сигурност, вчера Служебният кабинет е разрешил създаването на ЧАСТНА детска болница в София. Това написаха на страницата си във Фейсбук късно във вторник от Българската педиатрична асоциация. В сряда рано сутринта първо КритичноБГ публикува позицията им

„С приемането на това решение предварително се залага дефицит на кадри и се създават допълнителни спънки пред и без това трудно и тежко напредващия държавен проект. Интересите на частни структури се поставят пред интересите на обществото, без да е ясно по какъв начин това решение ще се отрази върху детското здравеопазване в София и в региона.

Докато публично се заявява подкрепа за детското здравеопазване и създаването на болница с национално значение, Министерският съвет при пълна липса на прозрачност подкопава тези усилия.

С днешното решение на Министерския съвет се затвърждава впечатлението, че въпреки всички политически лозунги, всъщност липсва воля България да има истинска, съвременна Национална детска болница.
Настояваме депутатите да упражнят своите правомощия и незабавно да изслушат Министъра на здравеопазването и Министър-председателя на РБ относно днешното решение.“

След това редица партийни лидери от парламентарно представените партии и тези, които се впускат в надпреварата за влизане в Народното събрание се изказаха по изключително остър начин срещу любисткото решение на Министерския съвет.

В резултат на всичко това, Главчев и служебните министри отмениха решението си късно снощи. Явно служебният премиер е претеглил тежестта на гафа и затова ще иска сметка от здравния министър, който е внесъл предложението. И тук КритичноБГ поставя въпроса:

Как пък нито един от останалите министри не е попитал, защо е нужно частно лечебно заведение, при положение, че властта се тупаше в гърдите, че е въпрос на национална сигурност държавата да изгради най-после, след десетилетия отлагане, въпросната Национална (ДЪРЖАВНА) детска болница? И здавето на децата ли за всеки един министър е само пари, които хвърлят в ръцете на бизнеса?

Въпросното решение за частно заведение вони на лобизъм! И никой от министрите преди да вдигне одобрително ръка не е попитал за подробности по предложението на здравния министър. Зад това прозира не само незаинтересованост на всеки един министрите по ресорите на колегите им, но вероятно и на пълна неадекватност и липса на минимални познания в различните области. А, колко други лобистки решения са взели?

И, дали всеки един от министрите не си е казал, че ще гласува „ЗА“, за да няма проблем при гласуването и за някое свое лобистко решение?

Ето, това е най-същественият въпрос: Зад Главчев институциализирана група за лобизъм ли седи в Министерския съвет и колко още безобразия ще гласува тя до редовното правителство?

Отговорите оставяме на вас!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!