Гешева за убийството на Хания: Случаят е много опасен и е част от нагнетяването на напрежение в Близкия Изток

Телеграм

Анастасия Гешева

С два високоточни удара Израел нанесе сериозни щети на човешкия ресурс на Хамас и на Хизбула едновременно. Чрез ракетно нападение в южната част на ливанската столица Бейрут е ликвидиран вторият по значение лидер на ливанската шиитска организация Хизбула Фауд Шахер.

Много по-сериозно е обаче случилото се с политическия ръководител на Хамас Исмаил Хания, който е бил ликвидиран с много точен ракетен удар в леглото, в което е спял в Техеран.

Палестинският водач е присъствал на инагурацията на новия ирански президент и е ликвидиран на територията на държавата Иран, което е изключително сериозно и в момента чакам със затаен дъх какво ще стане като реакция.

Удар на Израел по Иран е международен скандал, изключително напрежение за новия президент на Иран и Аятолахът, с които се е срещнал Хания буквално часове преди да бъде убит.

И Хамас и Иран потвърдиха покушението и убийството на палестинецът. Сега ще видим каква реакция ще има от страна на Иран и неговите съюзници. Също така и от другите мюсюлмански държави, защото случаят е много опасен и е част от нагнетяването на напрежение в Близкия Изток.

Дали ракетен удар по Техеран е бил разрешен и от Вашингтон на Израел е въпрос, който според мен няма какво да задаваме, то е ясно, че отговорът е да. Ракетният удар по Ливан пък е отговор на Израел за падналата ракета в селището на Голаните, като Хизбула отрича и до момента, че ракетата е тяхна, твърди, че е на израелския Железен купол.

Иранския президент е длъжен да реагира! Израел да стреля нощем по леглата на хората в Иран е абсолютно недопустимо! Чакам и реакции в БРИКС.

Русия и Турция чрез външните си министерства осъдиха остро убийството на Исмаил Хания на територията на Иран. Преведено на обикновен език това означава, че действията на тандема САЩ/Израел, който е особено силен при Доналд Тръмп, няма да остане без последствия от страна на Русия.

***

Убийството на Исмаил Хания е много лош знак за процесите в Близкия Изток и отговорът трябва да бъде внимателно обсъден между Русия, Иран и Китай.

Провокативният характер на убийството е толкова силен, че е трудно да се удържат реакциите. Хания не е военно лице на Хамас, а политическо и дипломатическо. Което е още по-лошо, защото означава, че САЩ/Израел не приемат международната идея за създаване на палестинска държава, ликвидирайки човекът, който отговаря точно за това – международната подкрепа по въпроса.

Ето защо убийството е директно насочено срещу Китай, което пък доказва участието на Вашингтон и то през неофициалния властови център Мар-О-Лаго, защото Тръмп е противникът и на Китай и на Иран. Ще разберем дали ударът в Техеран по време на инагурацията е бил разрешен именно от Тръмп, а не от Байдън.

Самият факт, че си позволяват да атакуват столицата на основен геополитически фактор в света по време на встъпване в длъжност на държавния глава, е скандално, абсурдно, абсолютно недопустимо.

Иран трябва да реагира и ще реагира, ще видим как след като се консултира с Путин. А Китай, скритата цел на това убийство, ще трябва да намери начин да неутрализира влиянието на Запада върху Иран при новия президент.

Защото Си Дзинпин официално се нагърби с обявяването на държава Палестина. Имиджът му в момента е в леглото, в което взривиха Хания.

В заключение да кажа, че Китай много иска да бъде фактор, също като Турция, но не му е дадено.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания е убит в Иран. Подозират Израел. Очаква се отговор от ислямската република. ОБЗОР

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!