Германските военни не могат да определят чии са дроновете, които фучат от седмици над казармите им

Подозрителни дронове „от седмица на седмица“ летят над казарми и полигони в Германия, особено там, където тренират украинските военни, но Бундесверът не може да намери ефективно средство за противодействие, въпреки че проблемът е известен от повече от година. За това пише вестник BILD.

Ген. Карстен Бройер

Според информация на медията още през октомври 2022 г. генерал Карстен Бройер, който по-късно става генерален инспектор (командир) на въоръжените сили на ФРГ, е бил поразен от мащаба на проблема и е получил инструкции да обучи служителите на военната полиция да използват мобилното устройство HP47 REB за борба с безпилотни летателни апарати. „Ефективността на [устройството за заглушаване] HP47 обаче не е достатъчно проучена“, отбелязват експертите за изданието.

Откакто Бройер стана генерален инспектор, нищо не се е променило, когато става дума за противодействие на дроновете, отбелязва вестникът.

„Над военния полигон Клиц, където Бундесверът обучава украинците да използват танкове Leopard 1, постоянно се забелязват дронове. Понякога няколко дрона едновременно нахлуват във въздушното пространство над други бази. Това е ясно организирано <…>“, каза експертът в интервю за Bild Маркус Фабер от Свободната демократическа партия. Досега германските военни не са успели да хванат нито един забелязан дрон или да задържат управляващия го.

В средата на ноември 2023 г. в германските въоръжени сили беше създадена работна група по въпросите на борбата с дроновете. „Два месеца по-късно все още няма осезаеми резултати [от нейната работа]“, твърдят експертите на Bild.

Източник: ТАСС

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!