Германия спря производството на ключово важен боеприпас, очакван от Украйна

Германия

Германското подразделение на водещия европейски разработчик и производител на ракетни системи MBDA спря производството на крилати ракети с голям обсег Taurus, пише Der Spiegel, цитирайки ръководителя на дъщерното дружество Томас Готшилд. Причината за това е липсата на държавни поръчки, без които производството на тези ракети е забранено.

Това е предизвикателство за нашата индустрия, когато производството е прекъснато, както в случая с Taurus, цитира изданието думите на Готшилд.

Ръководителят на компанията подчертава, че въпросът за доставката на ракети Taurus на Украйна е политическо решение. В същото време той е убеден, че украинските въоръжени сили се нуждаят от такава техника.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба по-рано отбеляза, че Киев получава „раздразнени коментари“ от Германия в отговор на споменаванията за искания за прехвърляне на Taurus на украинските въоръжени сили. Той добави, че му е писнало да отговаря на въпроси на журналисти за доставката на тези снаряди.

На свой ред Frankfurter Allgemeine Zeitung писа, че германският външен министър Аналена Бербок тайно работи върху това как Берлин да достави крилати Taurus на Украйна, без да пресече червените линии на канцлера Олаф Шолц. Единият вариант е тези оръжия да бъдат прехвърлени на Обединеното кралство, за да ги изпрати в Киев, но да запази контрола върху разполагането и целите на тези ракети.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!