Германия спира отпускането на нова помощ за Украйна!

Германия

Германското правителство не желае да отпуска нова помощ на Украйна. Това става ясно от публикация на вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (ФАС). Изданието уточнява, че в рамките на настоящото бюджетно планиране не са предвидени вече нови средства за Украйна. Вече одобрените помощи ще продължат да се доставят, по искане на федералния канцлер Олаф Шолц, но нови финансови заявки от Министерството на отбраната няма да се одобряват.

ФАС се позовава на правителствени документи и имейли. Министърът на финансите Кристиан Линднер е информирал по съответния ред министъра на отбраната Борис Писториус на 5 август.

В писмото се посочва, че нова (оръжейна) помощ може да има само, ако „има осигурено финансиране“ в бюджетните планове за тази и следващите години. Той е обърнал внимание още, че трябва да се гарантира „спазването на (бюджетните) граници“.

За настоящата година вече са планирани средства за Украйна в размер на до около осем милиарда евро. Максималният лимит за следващата година е четири милиарда евро, като същият вече е преизпълнен. Това може да се тълкува, че оръжието за тези средства и останалата военна помощ вече са предоставени на Киев.

Изданието информира, че „преизпълнението“ на помощта към Украйна включва и гласуваните средства за 2025 г.

Вероятно Германия разчита, че средства ще бъдат осигурявани за Украйна от лихвите по замразените милиарди руски активи. Първият такъв транщ беше „предоставен“ на Киев преди преди няколко седмици. Както писа КритичноБГ обаче, на практика нито един цент не стига до Украйна, а парите се дават на оръжейните гиганти в Евросъюза, за да произведат оръжие за ВСУ.

Ако информацията на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung е вярна и правителството на Германия спира отпускането на нова помощ за Киев, няма никакво съмнение, че сигналът ще бъде ясно разчетен и от останалите страни членки на ЕС.

КритичноБГ обръща внимание, че само в рамките на тази седмица, сигналите, които Западът изпраща на Киев са еднозначни, а именно, че отдръпва подкрепата си. Припомняме, че преди дни медиите в Германия съобщиха, че главна прокуратура е издала заповед за задържане на украинец, заподозрян в саботажа на Северен поток, а ден по късно The Wall Street Journal публикува меко казано протеворечива статия, в която описва атентата на газовото съоръжение. С нея американското издание изцяло прехвърля отговорността за саботажа на Украйна. 

Източник: RT

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!