Германия: Високите обезщетения за украинските бежанци ги отказват да работят. А в другите европейски страни?

украински бежанци в Германия за помощи

В Германия обезщетенията за бежанци от Украйна намаляват стимула за работа, съобщи немското издание Фокус на 6 май, позовавайки се на Института за изследване на пазарите на труда и професиите.

„Дебатът за парите на бежанците набира нова скорост. Според проучване на Института за пазар на труда и професионални изследвания (IAB), това намалява стимула за започване на работа. Безработните, получаващи граждански помощи, заемат шест процента по-малко работни места, отколкото преди да започнат да получават държавните пари“, пише изданието.

През юни 2023 г. правителството на Федерална република Германия реши, че бежанците от Украйна ще получават обезщетение за безработица вместо обезщетение за лица, търсещи убежище. По този начин те ще получават 502 евро вместо 410 евро. Един украински бежанец получава сега със 103 евро на месец повече, отколкото бежанец от която и да е друга държава. В момента в Германия има повече от 1 милион бежанци от Украйна.

Според Федералната агенция по заетостта около 850 хиляди от тях са в трудоспособна възраст. Заетите обаче са едва около 215 хиляди, което е под 25%.

Както отбеляза германският министър на финансите Кристиан Линднер (FDP), обезщетенията за украинските бежанци може да струват 5,5–6 милиарда евро през 2024 г. Тази сума би била значително по-малка, ако повече украинци работят.

Как е в Полша?

Полската държава харчи около осем евро на ден на човек за настаняване в колективни квартири – за четири месеца. От март 2023 г. бежанците от Украйна трябва сами да плащат половината от разходите за настаняване след тези четири месеца.

Според анализ на Федералната агенция за гражданско образование (bpb) почти 900 000, т.е. около 70 процента от хората, избягали от Украйна в Полша, са били наети на работа само една година след началото на войната.

Чехия намалява драстично разходите за украинските бежанци
Подобно на Полша, в Чехия настроенията по отношение на социалните помощи за украинските бежанци също се промениха. Според съобщения от чешкия новинарски портал „Seznam Zprávy“, правителството е намалило драстично разходите за украинските бежанци.

През юни 2023 г. около 71 милиона евро са били изразходвани за хуманитарна помощ и допълнителни такси за солидарност; през следващия юли тези разходи са паднали до около 46 милиона евро. Причината за това е влезлият в сила през юли закон “Lex Ukraine”, който регламентира помощите за бежанците.

В момента в Чешката република има 340 000 украинци, регистрирани като военни бежанци. Според Чешката служба по труда около две трети от тях са заети.

Дания разчита на „турбо работа“
Датският „job turbo“ е също толкова успешен. През първата година след пристигането си половината от украинските бежанци са били наети на работа в Дания; в момента цифрата е около 55 процента.

Причината за това са иновативните подходи. В началото на бежанската вълна инициативата „Jobguide Ukraine“ откри работни места, за които владеенето на английски език е достатъчно и където езиковите уроци се провеждат паралелно след работа.

Холандия е лидер в интеграцията на пазара на труда
Повече украински бежанци също са наети в Холандия, отколкото в Германия. Според проучване на фондация „Фридрих Еберт“ от миналата година нивото на заетост там е около 70 процента. Това поставя страната на върха в Европа по отношение на интеграцията на пазара на труда.

Но пък данните на Националния статистически орган (WODC) от май 2023 г. показват, че само 49 процента от мъжете и 51 процента от жените бежанци от Украйна работят в Холандия. Това означава, че разликата с Германия е малко по-малка, но все пак двойно по-голяма.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!