Германия на „левия“ Шолц бележи сериозен ръст. В ежедневните фалити на фирми!

Германия

В Германия, във времето на управлението на канцлера Олаф Шолц, бележи ръст във фалитите на фирми. Това започва особено да тревожи Германската търговско-промишлена камара, става ясно от публикация на Spiegel на 11 септември.

Ръстът на желаещите да обявят несъстоятелност фирми за първите шест месеца на 2024 г. се е увеличил с 1/4 в сравнение с броя за същото време миналата година.

В прав текст това означава, че германската икономика продължава да се забавя. Истината е, че тя се бори с рецесията, пише още изданието.

Олаф Шолц, ГерманияВ цифрово изражение фирмите, които са пожелали да бъдат обявени в корпоративна несъстоятелност са  ЦЕЛИ 10 702.

Това се явява 24,9% ръст спрямо първото полугодие на 2023 г. Излиза, че всеки ден в Германия от януари до юли включително, 60 фирми са били заличени по законов път и са престанали да съществуват! Тук дори не се брои нарастващата безработица. Тя не е спомената никъде в публикацията.

Инерцията във фирмените фалити в Германия не само не забавя темпо, но дори се увеличава.

Само за месец август е налице близо 11% ръст, спрямо август миналата година, добавя Spiegel.

Германската търговско-промишлена камара описа цифрите като „тревожни“ и очаква „значително повече от 20 000 корпоративни фалити“ тази година. Дори да приемем оптимистичният вариант, че „само“ 20 000 фирми ще престанат да съществуват, това означава, че средно по 55 хлопват кепенците всеки един ден през 2024 година!

Дали корпоративните фалити са се сторили здравословни за икономиката на Германия не е ясно, но министърът на здравеопазването Карл Лаутербах неприлично се е подмазал на Шолц с думите, че е „най-добрият канцлер“. В някакъв смисъл министърът е прав. Никога в най-новата си история Германия не е имала такава надпревара на фалити на фирми, така че, да Шолц заби в земята всички свои предшественици!

КритичноБГ припомня, че една от най-големите компании в страната – Фолксваген, обяви пред своите служители в началото на септември, че, за да оцелее се налага преструктуриране на работата ѝ. В това число влиза закриване на заводи и съответно намаляване на броя на работещите. От предприятието заявиха на трудещите се, че трябвало „да споделят отговорност“, което не беше прието особено радушно от тях. „Най-добрият“ канцлер още не е решил да отиде лично при тях.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Сара Вагенкнехт изригна срещу „левия“ Шолц след неприлично подмазване на здравния му министър, че бил „най-добрият канцлер“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!