Германия подхвана кампания за ваксинация срещу КОВИД

Германия започна днес есенната кампания по ваксиниране срещу респираторни инфекции, като представи нова бустерна доза срещу коронавирус само за възрастните хора и за тези с висок риск от заболяване, предаде Ройтерс.

Федералният институт за обществено здраве „Роберт Кох“ каза, че консултативната група за ваксините в страната, съставена от независими експерти по ваксините, е потвърдила препоръката си, че бустерни дози извън стандартния курс на ваксинация с КОВИД трябва да се поставят само на определени рискови групи.

„Хората над 60-годишна възраст, както и рисковите групи, трябва да се ваксинират“, каза 60-годишният министър на здравеопазването Карл Лаутербах, който днес също се подложи на допълнителна ваксинация.

Решението на Германия да се насочи към възрастните хора, хората в риск или хронично болните, работниците в домове за възрастни хора, здравните специалисти и тези, които са в близък контакт с изложени на риск хора, до голяма степен съвпада с това на други европейски държави като Франция, Италия и Великобритания. Вликобритания постави на преден план хората над 75 години, тези в домове за възрастни и хората с понижен имунитет.

Това е в ярък контраст с много по-всеобхватния подход в САЩ, където миналата седмица Центровете за контрол и превенция на заболяванията одобриха поставянето на новите ваксини срещу КОВИД, които се отнасят за всички над 6-месечна възраст.

Миналия месец регулаторните органи на ЕС дадоха зелена светлина за актуализираната ваксина на „Пфайзер“ и нейния германски партньор „Байонтех“, която е насочена към варианта XBB.1.5 на „Омикрон“ . Актуализираната ваксина на „Модерна“ също е напът да получи одобрение.

Източник: БТА

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече