Германия публикува годишния си иконномически доклад. Колко мрачна е картината?

Германия

Германия публикува годишния си доклад за икономическото развитие на страната. Той е изготвен от Федералното министерство на икономиката и климата. Както пишат германските медии, такава неприятна ситуация в икономиката на държавата не се е случвала досега. В същото време, както казват държавни служители, това до голяма степен се дължи на украинския конфликт. На германския пазар, както твърди министър Роберт Хабек, липсват пари поради изтичането на средствата в подкрепа на Киев, цитира го Известия.

Германия е в особено трудна ситуация. Зависим от руския газ. След като го загубихме, бяхме в неизгодна позиция. Но ние отново намаляваме високите енергийни разходи и вече почти се върнахме към предвоенните нива“, каза германският вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата Робърт Хабек.

Той изчислява, че икономическият растеж на страната може да бъде около 0,2% през 2024 г. и около 1% през следващата година. Това е значително по-ниско от очакваното в прогнозата, публикувана миналата есен. През октомври федералното правителство прогнозира възможен ръст на БВП от 1,3%.

Министърът на икономиката нарече прогнозата от 0,2% изключително лоша. Проучванията на общественото мнение показват, че заради това правителството е загубило огромно обществено доверие.

Мрачни перспективи
Хабек цитира исторически ниските темпове на растеж на световната търговия, което е особено трудно за страна износител като Германия, както и високите лихвени проценти, които възпират инвестициите на компаниите, като причини за такава трудна икономическа ситуация. Освен това той спомена мерките за икономии, предприети от федералното правителство. „Излизаме от кризата по-бавно, отколкото се надявахме“, обясни той.

Освен това борбата с инфлацията „доведе до високи лихвени проценти, което се отразява негативно на инвестициите на компаниите“.

Вицеканцлерът, министър на икономиката и опазването на климата на Германия също посочи като проблеми загубата на покупателна способност на населението поради високата инфлация и липсата на инвестиционни възможности за индустрията поради високите лихви по кредитите. В допълнение, т. нар. висока експортна квота е пречка, тъй като в контекста на високите цени на енергията за Германия и високите данъци, представителите на индустрията губят от конкурентите на световните пазари.

Хабек обаче все още смята, че основната причина за забавянето на икономическия растеж са събитията в Украйна, които вече две години оказват натиск върху германската икономика. Той добави, че на германския пазар липсват пари заради средствата, които отиват за подкрепа на страната.

Подобна позиция споделя и германският министър на финансите Кристиан Линднер, който наскоро заяви, че Германия не може да осигури икономически растеж, което означава, че държавата става все по-бедна и по-малко конкурентоспособна.

Президентът на Германския институт за икономически изследвания (DIW) Марсел Фрацшер, обясни, че преди всичко високите разходи за енергия са довели до спад в темповете на растеж в Германия с 2,5 процентни пункта, или 100 милиарда евро, през 2022 г. и с подобна сума през 2023 г. Той каза, че разходите от украинския конфликт са засегнали особено силно хората с ниски доходи, като инфлацията ги засяга „два до три пъти повече“, отколкото хората с високи доходи.

криза икономика срив

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!