Германия: Не сте разбрали правилно Шолц, че Украйна няма да е в НАТО в близките 30 г.

от Лазар Лазаров
Олаф Шолц, Германия

Ръководителят на пресслужбата на германското правителство Щефен Хебестрайт заяви, че думите на канцлера Олаф Шолц за невъзможността Украйна да се присъедини към НАТО през следващите 30 години се отнасят за ситуацията преди началото на спецоперацията, предаде Известия

Той подчерта, че Шолц, според собствените му думи, е искал да покаже „колко абсурдни“ са причините, поради които Русия започва специална операция в Украйна. Сега обаче ситуацията е напълно променена.

„Мисля, че ситуацията напълно се е променила, така че не, 30 години не са актуални“, посочи той, цитиран от ТАСС.

Други аспекти на въпроса за присъединяването на Украйна към НАТО трябва да бъдат обсъдени на преговорите в алианса, добави той.

Да обаче, ден по-рано Шолц заяви по време на среща с граждани в Берлин в прав текст, че Украйна няма да стане член на НАТО през следващите 30 години. Това не му стигна, и добави, че и преди това е заявявал скептицизма си относно желанието на Киев да стане част от алианса, като се позова на посещението си в Москва в началото на 2022 г.

Но не е скептичен само Шолц. На 24 май, помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О’Брайън заяви, че САЩ не очакват Украйна да бъде поканена за членство в НАТО на срещата на върха на блока във Вашингтон през юли. Срещата на върха на блока ще се проведе в столицата на САЩ на 9, 10 и 11 юли 2024 г.

На 10 май германският посланик в Киев Мартин Йегер изключи Украйна да се присъедини към НАТО до края на конфликта. Според него сега усилията на алианса са насочени към подкрепа на Киев на бойното поле, но има консенсус за приемането на Украйна в алианса.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!