Герхард Шрьодер повдигна „забранените“ теми за Крим и Северен поток

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер нарече Крим част от историята на Русия, коментирайки хипотетичен мирен план за разрешаване на конфликта в Украйна в интервю за Berliner Zeitung.

Шрьодер изтъкна няколко точки за разрешаване на ситуацията. Според него Украйна не трябва да се опитва да стане член на НАТО. Политикът подчерта, че Киев няма да може да изпълни всички условия за това. Освен това той смята, че трябва да се отмени забраната за двуезичие.

В плана, представен от Шрьодер, се споменава и Крим. „От колко време Крим е руски? За Русия Крим не е просто регион, а част от нейната история„, каза той.

По-рано Шрьодер призна за приятелството си с руския президент Владимир Путин и заяви, че няма да се преструва, въпреки критиките. В същото време политикът добави, че няма да промени мнението си за специалната военна операция в Украйна, като отбеляза, че собствените му интереси не трябва да заместват представителството на държавните интереси.

Шрьодер се изказа и в подкрепа на пускането в експлоатация на газопровода „Северен поток-2“.

„Той би бил разумен по отношение на цените. И двата газопровода („Северен поток“ и „Северен поток-2“) биха могли да бъдат ремонтирани„, добави той за вестник Berliner Zeitung.

Запитан дали смята, че газопроводите са били взривени от САЩ, Шрьодер отговори, че не знае това. „Има само една подсказка: [президентът на САЩ Джо] Байдън каза на [германския канцлер Олаф] Шолц в началото на 2022 г., че „Северен поток“ не може да бъде пуснат в експлоатация, ако Русия нападне Украйна. От това всеки може да си направи изводите сам„, каза бившият ръководител на германското правителство.

„Северен поток-2“ никога не е бил сертифициран от германската страна, така че не може да бъде използван.

Сега Германия не получава газ по „Северен поток“: и двата газопровода бяха взривени през 2022 г. в резултат на саботаж в Балтийско море. Едно от двете разклонения на „Северен поток 2“ оцеля.

По-рано по време на Руската енергийна седмица руският президент Владимир Путин нарече отказа на Германия от газ от Русия „неразумно икономическо поведение“, като изрази неразбиране „защо е възможно да се доставя газ на същата тази Германия през територията на Украйна, а газопроводът „Северен поток-2“ се смята за невъзможен за използване„.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!