ГЕРБ решават подкрепят ли още правителството и при какви условия или не

ГЕРБ събира партията на Национално съвещание днес във Велико Търново. Причината е да се вземе решение дали първата политическа сила да продължава да подкрепя правителството на Николай Денков, или не.

Очаква се на Националното съвещание да присъстват всички избрани кметове на общини, областни координатори на партията, както и цялата парламентарна група, пише Фокус.

Още във вечерта след втория тур на изборите лидерът на партията Бойко Борисов обвини „Продължаваме промяната“ в лицемерие заради участието им в местни коалиции с „Възраждане“ и БСП на кметските избори. Той каза още, че споразумението между първите две политически сили било нарушено.

На 2 ноември Борисов каза: „За мен сглобката в момента не съществува“ и се закани „ГЕРБ ще проведе Национален съвет след изборите, на който да решат дали да продължат да подкрепят правителството.“

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова заяви на 8.11, тази седмицата, че не се изпълняват всички законодателни приоритети, заложени в управленската програма. По думите й в някои сектори има „трайно неизпълнение“:

Подкрепата, която дадохме за правителството се основаваше на управленска и законодателна програма. Управленската програма за този мандат е за 18 месеца, в момента сме се фокусирали върху това да анализираме дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната власт и от страна на законодателната власт. Този анализ ще продължи вероятно още няколко часа, посочи тя.

Десислава Атанасова

На този фон политическите сили се разделиха по темата „Лукойл“ и за това кога трябва да отпадне дерогацията.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза: Още преди година и половина трябваше да спре да се ограбва българският народ, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментирайки дерогацията на горива в България.

Измъкнаха от джобовете на българите реални левове„, каза той относно скандалите около „Лукойл“, дерогацията и високите цени на горивата„, добави той.

Вчера, в интервю за КритичноБГ, политологът доц. Татяна Буруджиева заяви, че това, че Борисов заявява, че сглобката за него не съществува, не значи, че ще я разтури: „Когато казваш, че такава сглобка няма да има, това не значи, че изобщо няма да има правителство. А, че такава по вид сглобка няма да има. Очаквам ГЕРБ да постави ясни условия, как ще продължи функционирането на правителството„, каза тя.

Освен това, предстои разглеждането на бюджета на страната за следващата година. Вчера неговите основни параметри бяха представени от финансовия министър Асен Василев, снощи.

Опозицията вече внесе втори вот на недоверие, който е провокиран от водената от кабинета политика по национална сигурност и отбрана. На пръв поглед изглежда, че няма да бъде успешен, но може да им и изненади.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече