Генерал-полковник Сергей Каракаев: Русия вече разработва нова Стратегическа ракетна система

Русия вече разработва нова мобилна стратегическа ракетна система, която да замени след време съществуващата междуконтинентална балистична ракета „Ярс“, след като ракетните ѝ войски към настоящия момента са напълно превъоръжени с нея. 

Това съобщи генерал-полковник Сергей Каракаев, командир на Ракетните войски със стратегическо предназначение на Руската федерация, в интервю за вестник „Красная звезда“.

Балистична ракета „Ярс“

Каракаев подчертава, че в рамките на научноизследователската и развойната дейност се провеждат проучвания за определяне на техническия вид и изпълнение за създаването на новия комплекс.

Той уверява, че по разработката се води непрекъсната работа за усъвършенстване и модернизация на ракетното въоръжение. Естествено, генерал-полковникът не дава технически детайли за новата ракетна система, заради установената военна тайна. 

Той добавя, че Русия е в състояние в най-кратки срокове и да осигури доставката на войските на серийни образци на ракетните си комплекси със среден и по-малък обсег.

„През 2023 г. в рамките на държавната отбранителна поръчка бяха доставени около 80 нови основни видове на въоръжение и военна техника. Това даде възможност да се завърши превъоръжаването на ракетните полкове на Ракетните войски на Русия с ракетни системи „Ярс“ и „Авангард“. Благодарение на това делът на съвременните ракетни комплекси в страната е вече е увеличен до 88%“.

КритичноБГ припомня тактико-техническите характеристики на ракетната система Ярс:

Брой степени – 3; дължина – 17,8 м; диаметър – 1,86 м; стартова маса – 46 тона; маса на полезен товар – 1250 кг; гориво – твърдо; максимален обхват – 10 000 км; броят на бойните глави – 4; мощност на заряда – до 500 килотона; максимална скорост – 14 числа на Мах.

Днес стратегическите ракетни сили, притежаващи най-голям брой ракети-носители. Броят, мощността и възможностите на бойните глави и системите за проникване, гарантират сигурността на Русия“, отбеляза генерал-полковник Сергей Каракаев.

Ракетен комплекс „Сармат“

По думите на генерал-полковника мобилната група на Ракетните войски със стратегическо предназначение в Руската федерация  вече е напълно превъоръжена и окомплектована с комплекса „Ярс“.

Освен това той съобщи, че почти е приключила работата по разработването на новата стационарна ракетна система с шахтно базиране „Сармат“ (известна още като Сатана 2), която има уникални тактико-технически характеристики и е въплъщение на напредничавите постижения на руската ракетно-космическа промишленост.

Преди месец от Обединеното кралство станаха предпазливи след съобщенията за зареждането на руската междуконтинентална балистична ракета „Ярс“ в силозна пускова установка в ракетното формирование Козелски край Калуга. Daily Mail предупреди, че целта на ученията може да са с цел изпращане на сигнал на Запада, че Обединеното кралство и Съединените щати са „на една ръка разстояние“. Журналистите отбелязват, че ракетата  може да удари Великобритания без проблеми.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!