Ген. Ходжис отписа замразяването на войната в Украйна. Посъветва Запада да промени подхода си към Киев

от Лазар Лазаров

Вашингтон и Берлин трябва да променят подхода си към Киев. Войната на Русия с Украйна не може да бъде замразена. Историята и географията показват, че устойчивият мир е невъзможен. Това заяви пенсионираният американски генерал и бивш командващ Въоръжените сили на САЩ в Европа Бен Ходжис  в обширно интервю за информационната агенция РБК-Украйна.

Вместо „ще помагаме на Украйна, колкото е необходимо“, Западът – и най-вече САЩ и Германия – трябва да възприемат принципа „ще помагаме на Украйна, докато спечели – независимо от цената“, подчерта генералът. Според него именно тази стратегия ще отвори пътя за успешно отблъскване на руските войски – когато Владимир Путин разбере, че не може да победи.

Основното стратегическо събитие в последните дни, твърди  Ходжис, е че САЩ, след шестмесечно забавяне, най-накрая се споразумяха за пакета помощ за Украйна. А последствията от това решение очевидно вече започват да се усещат на бойното поле. Освен това други съюзници на Украйна се активизираха значително.

Помощта от Вашингтон обаче не може да се нарече точно повратна точка във войната. Концептуалните подходи на ключовите партньори на Украйна във войната не са се променили: все още има опасения за възможна „ескалация“ и „червени линии“ (най-показателният пример е упоритото нежелание на Германия да прехвърли ракети Taurus на Украйна), смята Бен Ходжис.

Войната на Русия с Украйна не може да бъде замразена. Историята и географията показват, че устойчивият мир е невъзможен, заяви още той пред РБК-Украйна.

„Който казва, че войната трябва да бъде замразена, никога не е поглеждал карта. Искам да кажа, че те не разбират значението на Крим, на Черно море и никога не са прочели нито един учебник по история, защото Русия никога няма да спази каквото и да е споразумение, което е било сключено“, отбеляза той.

Затова, по думите му, идеята, че конфликтът може да бъде замразен и да доведе до добър мирен и устойчив резултат, е нелепа.

„Всеки, който разбира от география и история, знае, че това няма да се случи. Така че се надявам, че ще спрем безсмислените приказки за „замразяване на конфликта“. Единственото, до което това ще доведе, е да отложи за известно време следващия ход на Русия“, добави Ходжис.

Генералът отбеляза, че той лично чува по-малко за това, отколкото преди. „Украинците трябва да решават бъдещето си, а не някой друг. И това не е нещо, което САЩ могат да „замразят“, всичко зависи от Украйна. И се надявам, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна така, че тя да не се чувства притисната да го прави“, поясни той.

Ходжис коментира още, че е разговарял с приятели от Румъния, балтийските страни и Финландия. „Никой не иска конфликтът да бъде замразен“, подчерта Ходжис.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!