Газпром обясни, че не приема номерата на Молдова

Газпром

„Газпром“ категорично не се съгласява с представените от молдовските власти изявления на одиторите, според които не е било възможно да се намерят документи, потвърждаващи съществуването на дълг към руската компания в размер на 709 млн. долара. Това се посочва в канал на компанията в Telegram.

„Заключенията на одиторите по никакъв начин не могат да повлияят на размера и валидността на посочения дълг, още повече че той е потвърден в редовно подписаните от Газпром и Молдовагаз документи и съответните решения на международния арбитраж“, заявиха от Газпром.

Компанията отбеляза, че одиторът е бил назначен едностранно от молдовската страна без съгласието на Газпром и Молдовагаз.

По-рано стана известно, че молдовското правителство е готово да изплати дълговете си към Газпром за доставки на газ през последните години, но само в размера, показан от независимия одит на Молдовгаз, който бил в размер едва на 8,6 млн. долара.

Сумата на вземанията на Газпром е 709 млн. долара, от които 433 млн. са главницата, а останалата част е неустойка за забавени плащания. С други думи, републиката е признала около един процент от дълга.

В същото време министър-председателят Дорин Речан обяви, че нито молдовското правителство, нито гражданите му ще плащат дълговете за газ, „измислени“ от руския Газпром.

В разговор с Lenta.ru Игор Ананских, първи заместник-председател на енергийната комисия на Държавната дума, посочи, че отказът на Молдова да плати историческия газов дълг на Русия показва, че Москва трябва да спре да изнася газ за други държави на кредит.

Молдова не е открила многомилионен дълг към руския „Газпром“. Това заяви президентът на страната Мая Санду на 04.09, като думите й бяха цитирани от „Молдовские ведомости“.

По думите на държавния глава правителството е наело международна компания, която е извършила одит и не е открила дългове на „Молдовагаз“ към „Газпром“ в размер на 800 млн. долара (около 77,12 млрд. рубли). „Искаха да ни измамят през 2021 г.“, заяви Санду на среща с жители на гагаузката автономия в село Конгаз.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!