Жител на Газа: Няма сигурно място, където да отидем. Казват ни просто да идем на улицата

21-годишният Мохамед Елева почти не е спал през изминалата седмица в Ивицата Газа. Звукът на израелските бомби и сирените на палестинските линейки са постоянен фонов шум, тъй като Израел атакува Ивицата в отмъщение за изненадващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

В петък сутринта той се събужда с новината, че израелските военни са издали заповед за евакуация на повече от един милион души в северната част на Ивицата Газа – почти половината от общо 2,3 милиона жители. Директивата идва в навечерието на опасенията за сухопътна инвазия, но Елева не смята, че има смисъл да напуска, пише в свой репортаж от Ивицата Газа Al Jazeera.

„Няма къде да отидем безопасно. Къде трябва да отида?“, пита Елева по телефона от дома си. Той е един от многото в град Газа, които казват, че трябва да останат, защото не могат да си проправят път на юг.

В изявление за пресата ръководството на Хамас нарече израелската заповед „психологическа война“. „Настоящите събития в Газа представляват изключително дръзко и брутално начинание за насилствено отстраняване на палестинския народ от земята му“, заяви Иззат ал Ришек, член на политическото бюро на Хамас.

В крайна сметка Елева остава в Шуджайе при някои братовчеди и сестри, докато други членове на семейството му отиват в училищата, използвани като убежища, или при роднини в южната част на страната. Повече от 270 000 разселени хора са потърсили убежище в 88 училища, управлявани от UNRWA, агенцията на ООН, която предоставя помощ на палестинските бежанци, в северната част на Ивицата Газа.

Но пренаселеността е такава, че в някои случаи „в една стая вече има по 50 души“, казва Мохамед Елева, чийто крак е ампутиран, когато е ранен при протестите по границата с Газа преди 5 години.

„Исках да отида с тях (семейството ми), но нямаше място“, каза Елева. „Сега молят всички да напуснат, но буквално няма къде да отидат. Просто ни казват да отидем да стоим на улицата“, добавя той, а в гласа му се чува смесица от паника и гняв.

От другата страна на разговора се чува силна експлозия и телефонната връзка прекъсва.

Най-малко 1300 души са загинали при нападението срещу Израел, а най-малко 1799 палестинци, включително 583 деца, са загинали при израелските бомбардировки на Газа.

Организацията на обединените нации призова Израел да отмени заповедта за евакуация, заявявайки, че придвижването на хора в такъв мащаб е „невъзможно“ без тежки хуманитарни последици.

В петък хиляди хора бяха забелязани да се отправят на юг с автомобили и пеша, стискайки децата си и оскъдните си вещи. Но много от тях не могат да напуснат – като многото пациенти в претоварените болници в Газа.

„Невъзможно е да се евакуира болница „Ал Шифа“, заяви в съобщение до репортерите д-р Юсуф Абу ал Риш, заместник-министър на здравеопазването на Газа, говорейки за най-голямата болница в ивицата Газа, чийто капацитет е надхвърлен с 500 легла.

„Всички останали болници са пълни с ранени пациенти“, добави Абу Ал Риш.

„Повечето пациенти не са достатъчно стабилни, за да бъдат транспортирани“, каза той. „Дори и да има решение (за евакуация), то изобщо не е приложимо.“

Тарик Ясаревич, говорител на Световната здравна организация в Женева, заяви, че е невъзможно да се евакуират уязвими болнични пациенти и подобна стъпка би била смъртна присъда за много от тях.

„По-рано днес видях много хора да бягат с камиони, магарета, коли“, каза 33-годишният журналист Мохамед Абу Сафия от град Газа. „Видях до 10 души в една кола.“

Абу Сафия, който вече е загубил много членове на голямото си семейство през изминалата седмица, е дошъл в град Газа от Бейт Лахия в крайния север на Газа след израелската заповед. Той се е подслонил в църковно училище заедно с младото си четиричленно семейство.

„Ако погледнете хората, можете да видите страх в очите им, никой не може да говори“, казва Абу Сафия. „Ако се опитам да интервюирам някого, той започва да спори с мен. Никой не може да мисли трезво.“

„Днес гледах тези видеоклипове (на бягащи хора) и се разплаках“, казва 36-годишната Вафаа ал Кудра пред Al Jazeera.

„Израел знае, че се намираме в състояние на война и нямаме транспортни средства. Нима те просто се опитват да унижат хората?“, пита Ал Кудра.

„Тази заповед не променя задълженията на Израел при военни операции никога да не насочва оръжията към цивилни граждани и да предприема всички възможни мерки, за да сведе до минимум вредите за тях“, заяви Клайв Болдуин, старши правен съветник в Human Rights Watch.

„Пътищата са разрушени, горивото е оскъдно, а главната болница е в зоната за евакуация“, добави той. „Световните лидери трябва да се произнесат сега, преди да е станало твърде късно.“

„Югът е бомбардиран“, казва Ал Кудра, обяснявайки защо е решила да не се опитва да се евакуира. „Семейството ми живее там и казват, че бомбардировките не са спирали нито за минута.“

Междувременно Елева се свързва отново с репортера на Al Jazeera, за да каже, че е оцелял при предишната бомбардировка и се подготвя за още една страшна нощ под израелски бомбардировки.

„Сън не ни лови. Всички сме на ръба и чакаме“, казва Мохамед Елева.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!