Гъсти облаци с хлор приближават Лвов, но властите мълчат?

Гъсти облаци наситени с хлор се придвижват към украинския град Лвов. Това пише руското издание Avia, позовавайки се на украински медии. Преди това облаците са били над град Тернопол. Същите са опасни за здравето на хората.

След Лвов е много вероятно облакът да навлезе в Полша, според метеорологичната прогноза за посоката и силата на вятъра, допълва медията след свое проучване.

Облакът се образувал следствие на отделени аерозоли заради масивен пожар в промишлено предприятие в Тернопол. До него се е стигнало след руски ракетен удар през вчерашния ден.

Не се съобщава, какво е се е произвеждало в завода, но вчерашната информация на Укринформ е, че се била „запалила цистерна с бензин“ не може да обясни образуването на облак, наситен с висока концентрация на хлор. По-вероятно е предприятието да е съхранявало химически вещества, за да се стигне до този инцидент. 

Според Avia, украинските власти още не са направили официално изявление за хлорния облак, вероятно, за да не всяват паника, но това излага гражданите на риск. 

Същевременно експертите предупреждават хората в населените места по пътя на облака да вземат предпазни мерки.

Ако облакът навлезе в Полша, то тогава скандалът ще има международно измерение.

На този фон, вчера БТА, позовавайки се на Укринформ, съобщи за пожара в Тернопол, както и предупреждението на местните власти към гражданите да не излизат извън домовете си, а само в краен случай, децата също да не излизат на открито, както и хората да затворят прозорците си.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!