Габриел ще внеся ли в НС отказ да е премиер или чака ПП на преговори пак? Защо се ослушва?

Очаква се днес предложената за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел да внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си. Тя съобщи за решението на пресконференция в централата на ГЕРБ вчера. „ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат“, подчерта Габриел, припомня БТА. Но до този час тя не е внесла в парламента оттеглянето на кандидатурата си. От КритичноБГ припомняме, че след връчването на проучвателния мандат от президента Румен Радев българското общество стана свидетел на поредица от циркове, на събирания и раздели, обвинения и обиди между коалиционните партньори в сглобката ГЕРБ – ПП-ДБ.

И тъй като им стана практика първо да си казват, че няма да се съберат за правителство а няколко часа по-късно да сядат отново на масата за преговори се питаме, дали и днес няма да станем свидетели на подобно разиграване пред българските граждани, които не само са отвратени, но и губят търпение към плоските номера. Въпреки твърдия тон с който вчера Габриел обеща да депозира в НС отказа си от премиерския пост и факта, че деловодството на парламента отдавна е започнало работа, отказът не е внесен! На фона на предходните серии от розовия филм на сглобката, дали да не очакваме отново развой в насока – обича ме, не ме обича?

Приипомняме, че премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ вчера, призова ръководството на ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението с „Продължаваме промяната – Демократична България“ и да се гласува правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да бъде променян съставът на Министерския съвет. Подобен призив по БНТ се използва от министър-председателите на България за важни за държавата и обществото проблеми.

Обръщението на Денков беше насочено към ГЕРБ. Това е меко казано обида и унижение за българските граждани да гледат единият коалиционен партньор да преговаря с другия в извънредно изявление по БНТ. Подобен резил не се е случвал никога досега в историята на България!

На 19 март държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. Преди това номинираната за министър-председател Мария Габриел върна изпълнен първия проучвателен мандат, който ѝ беше връчен от президента в съответствие с конституционната процедура, и представи състав и структура на Министерския съвет. По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!