Габон отвори границите си 3 дни след военния преврат

Говорител на армията на Габон съобщи, че страната отново е отворила границите си, 3 дни след като бяха затворени по време на военния преврат, при който беше свален президентът Али Бонго, съобщи Ройтерс.

Военните, водени от генерал Брис Олигуи Нгуема, завзеха властта в сряда, поставиха Бонго под домашен арест и назначиха Нгуема за държавен глава, с което сложиха край на 56-годишната власт на семейство Бонго.

Превратът, който е 8-ят в Западна и Централна Африка за последните 3 години, породи опасения за епидемия от военните преврати в целия регион. Лидерите на превратаджиите бяха подложени на международен натиск да възстановят гражданското управление, но на 1 септември вечерта заявиха, че няма да бързат с провеждането на избори.

Сухопътните, морските и въздушните граници на Габон бяха отворени, тъй като военните лидери „са загрижени за спазване на върховенството на закона, добрите отношения с нашите съседи и всички държави по света“ и искат да спазят „международните си ангажименти“, заяви говорителят на армията по националната телевизия.

Али Бонго беше избран за президент през 2009 г., като пое властта от покойния си баща Омар Бонго, дошъл на власт през 1967 г. Опонентите му твърдят, че семейството не е направило почти нищо, за да сподели петролното и минното богатство на Габон с гражданите на страната.

Военният преврат в Габон последва превратите в Гвинея, Чад и Нигер, както и по два в Мали и Буркина Фасо от 2020 г. насам, което обезпокои международните сили със стратегически интереси в района, особено Франция.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!