Путин и Си няма да бъдат на Г-20. Лула и ЕС под въпрос

Лидерите на страните от Групата на 20-е най-големи икономики в света (Г-20) ще започнат срещата си на върха в столицата на Индия Ню Делхи в събота, за да се опитат да намерят решения на някои от неотложните световни проблеми на фона на дълбокото геополитическо разделение заради войната в Украйна, което застрашава всякакъв напредък.

Ето участниците, както и тези, които няма да дойдат:

Президентът на Русия – Владимир Путин
Министърът на външните работи Сергей Лавров представлява Русия вместо президента Владимир Путин, както това се случи на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка. Министерството на външните работи на Русия не дава подробности защо Путин няма да присъства на срещата на Г-20 в Индия.

Президентът на САЩ – Джо Байдън
Байдън е потвърдил присъствието си. Той възнамерява да обсъди социалното въздействие на войната в Украйна, прехода към чиста енергия, борбата с изменението на климата и увеличаването на капацитета на Международната банка за борба с бедността.

Президентът на Китай – Си Дзинпин
Премиерът Ли Цян ще води делегацията на Китай, което на практика означава, че президентът Си Дзинпин няма да присъства, което проваля намеренията на Байдън за среща с него. Това ще бъде първият път, в който китайски президент пропуска среща на върха на лидерите на Г-20 от първото издание през 2008 г., въпреки че през 2020 г. и 2021 г., по време на пандемията от Ковид, Си присъстваше виртуално.

Президентът на Бразилия – Луис Инасио Лула да Силва
Бразилия трябва да поеме председателството на Г-20 от Индия през декември, но Да Силва не е потвърдил официално присъствието си.

Министър-председателят на Япония – Фумио Кишида
Кишида ще присъства и като настоящ председател на Г-7 вероятно ще оглави критиките срещу Русия за войната в Украйна.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия – Мохамед бин Салман
Според съобщения в индийските медии се очаква престолонаследникът, който е и фактическият владетел на Саудитска Арабия, да присъства на събитието. Въпреки това няма официално потвърждение от Саудитска Арабия.

Президентът на Турция – Реджеп Таийп Ердоган
Според съобщения в медиите е планирано той да посети Индия и да съсредоточи дискусиите си върху изменението на климата.

Министър-председателят на Великобритания – Риши Сунак
Очаква се Сунак да присъства на срещата на върха по време на първото си официално пътуване до Индия в качеството си на министър-председател на Великобритания.

Министър-председателят на Германия – Олаф Шолц
Шолц заяви, че предстоящата среща на върха на Г-20 в Индия остава важна въпреки отсъствието на президентите на Русия и Китай.

Президентът на Франция – Еманюел Макрон
Според съобщения в индийските медии той вероятно ще присъства на събитието и ще проведе двустранни разговори с Моди.

Европейски съюз
Европейският съюз не е потвърдил официално присъствието на своите лидери.

Министър-председателят на Канада – Джъстин Трюдо
Трюдо потвърди, че ще участва и имаше желание за разговор с украинския президент Володимир Зеленски, който обаче не е поканен. Миналата година, по време на индонезийското председателство, Зеленски беше поканен да участва в срещата на върха като наблюдател и той произнесе реч пред лидерите, в която заяви, че сега е моментът да се спре войната в неговата страна.

Министър-председателят на Австралия – Антъни Албанес
Австралийското правителство изтъкна значението на Г-20 и определи блока като „първостепенен форум за глобално икономическо сътрудничество“. Пътуването на Албанезе до Индия ще бъде част от обиколка му в 3 държави, която включва още Индонезия и Филипините.

Президентът на Южна Корея – Юн Сук Йол
Йол ще присъства. Очаква се той да призове международната общност да реагира решително на „постоянно ескалиращите ракетни провокации и ядрени заплахи на Северна Корея и да работим в тясно сътрудничество за ядреното й разоръжаване“, заяви той пред Асошиейтед прес.

Президентът на ЮАР – Сирил Рамафоса
Рамафоса изрази пълната си подкрепа за индийското председателство на Г-20, като същевременно заяви намерението си да присъства на срещата на върха.

Президентът на Аржентина – Алберто Фернандес
Фернандес е потвърдил своето присъствие.

Президентът на Нигерия – Бола Ахмед Тинубу
Тинубу планира да присъства, за да се опита да насърчи чуждестранните инвестиции в най-голямата африканска икономика и да мобилизира световния капитал за развитие на инфраструктурата на страната.

Министър-председателят на Бангладеш – Шейх Хасина
Според съобщения в индийски медии министър-председателят на Бангладеш Шейх Хасина вероятно ще присъства на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Бангладеш е една от страните, поканени от Индия да участват като наблюдатели.

Президентът на Мексико – Андрес Мануел Лопес Обрадор
По данни на индийските медии е малко вероятно Обрадор да присъства на събитието.

Министър-председателят на Италия – Джорджия Мелони
Италия не е потвърдила официално присъствието на Мелони.

Президентът на Индонезия – Джоко Видодо
Индонезия не е потвърдила официално присъствието на Видодо.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!