Фурсов: На Запад счупиха образованието, за да подготвят младите за посткапиталистическата експлоатация. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Известният руски историк и филосов проф. Андрей Фурсов коментира в предаване срива на образованието на Запад и целите, които стоят зад това.

КритичноБГ ви представя превод на избран откъс от интервюто и видео:

„Борбата за традиционни ценности сега придобива съвсем друго измерение. По форма тя е борба за старото, но тъй като основното в посткапитализма е отчуждаването на духовните фактори, на производството, борбата за традиционни ценности е нова форма на класова борба на посткапиталистическото общество.

Защото ценностите, образованието и информацията стават най-важното нещо.

Не е случайно, че през последните десетилетия на ХХ век на Запад се извършва унищожаване на образованието. Синът ми учи в американско училище, аз преподавах в американски университети, и то не в най-лошите – Йейл, Колумбийския университет, в Англия – Дърамския университет.

Степента на унищожаване на образованието там – нашето училище, дори и сегашното, не можеше и да „мечтае“ за нивото на глупост, което съществува в добрите държавни училища в САЩ.

Те трябваше да счупят образованието, да създадат поколение от тиктокъри – за да са готови да бъдат обект на нова експлоатация.

Част от това младо поколение тиктокъри не могат да четат дълги текстове. Сега това е проблем и на студентите – много студенти, дори в нашите елитни университети, не могат да прочетат повече от 5-6 страници.

Китайците имат една хубава поговорка: „Ако не можеш да четеш дълги текстове, ще работиш с ръцете си, а не с главата си„. Между другото, същият последното издание на Световния икономически форум наскоро публикува малък меморандум за това какво ще бъде ценно в бъдеще. Те фиксираха две неща: първото е умението да се четат дълги текстове, а второто е умението да се анализират.

Когато сриват образователната система, те знаят какво правят. Какво е Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната днес? Всъщност за средната класа това е такава отложена безработица. Те трябваше да разбият образованието, за да подготвят хората да бъдат подложени на нова система, посткапиталистическа система на експлоатация.

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!