FT: Рюте е отстъпил пред Орбан за Украйна, за да бъде шеф на НАТО

от Лазар Лазаров
Виктор Орбан и Марк Рюте

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че Унгария ще има право да откаже подкрепа за Украйна, ако той стане генерален секретар на НАТО. Това съобщи във вторник, 18 юни, британският вестник Financial Times (FT), предаде Известия.

Преди това унгарският премиер Виктор Орбан многократно е заявявал желанието на Будапеща да не участва в операции срещу Русия в Украйна, оставайки член на Алианса. Орбан също подчерта, че не е доволен от целта на Рюте, която включва „задължително участие на всички страни членки във военни операции извън територията на Алианса“.

Според вестника кандидатурата на Рюте за следващ генерален секретар на Северноатлантическия алианс в момента се подкрепя от 29 от 32 държави членки, но позицията на унгарския премиер може да му попречи, допълва Gazeta.Ru.

За да разрешат различията, Рюте и Орбан се срещнаха в кулоарите на вечерята на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, където проведоха разговор, по време на който нидерландският премиер, както се посочва в материала, обеща да изпълни условията на Унгария.

„Холандският министър-председател обеща, че по време на мандата си като генерален секретар на НАТО Унгария ще има правото да отхвърли дейностите на Алианса в подкрепа на Украйна, извършвани извън територията на неговите членове“, отбелязват авторите на статията.

По-рано, на 13 юни, Рюте заяви, че Западът трябва да намери форма на взаимодействие с Русия в бъдеще, когато украинската криза приключи. Той обаче отбеляза, че в момента е трудно да се предвиди как точно ще изглежда това.

Кандидатурата на Рюте за поста следващ генерален секретар на НАТО в момента е подкрепена от 29 от 32-те страни членки на алианса. Назначаването обаче ще бъде възможно само с единодушно одобрение от всички държави от блока.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!