ФСБ на Русия призова войниците на Пригожин да го задържат

ФСБ нарича разпространените изявления на Пригожин провокация, пише ТАСС. Изявленията и действията на Евгений Пригожин, основател на ЧВК „Вагнер“, са всъщност призиви за започване на въоръжен граждански конфликт, заяви в събота Центърът за връзки с обществеността на руската Федерална служба за сигурност.

„Изявленията и действията на Пригожин всъщност са призиви за започване на въоръжен граждански конфликт на руска територия и са удар в гърба на руските военнослужещи, които се сражават с профашистките украински сили“, се казва в съобщението.

Освен това бойците на ЧВК бяха призовани да не изпълняват заповедите на Пригожин и да предприемат мерки за задържането му.

„Призоваваме бойците на ЧВК да не допускат непоправими грешки, да прекратят всякакви силови действия срещу руския народ, да не изпълняват престъпните и предателски заповеди на Пригожин, да вземат мерки за задържането му“, заяви директорът на ФСБ.

От там допълват, че руската армия продължава да изпълнява бойни задачи на линията на съприкосновение с украинските въоръжени сили в зоната на специалната военна операция.

„Руските въоръжени сили продължават да изпълняват бойни задачи на линията на съприкосновение с въоръжените сили на Украйна в зоната на специална военна операция“, се казва в изявлението.

ФСБ допълва, че делото по призива на Пригожин за въстание е образувано поради сериозността на ситуацията и заплахата от ескалация на конфронтацията в Русия.

„Във връзка със сериозността на ситуацията и заплахата от ескалация на конфронтацията в Руската федерация ФСБ откри наказателно дело по факта на призоваване към въоръжен бунт от страна на Евгений Пригожин“, се казва в него.

ФСБ също така отбелязва, че разпространените изявления за удари на руското Министерство на отбраната срещу ЧВК „Вагнер“ не отговарят на действителността и са провокация.

„Цялата информация, разпространена в социалните мрежи от името на Пригожин за предполагаемите ракетни и бомбени удари по тиловите части на ЧВК „Вагнер“ от страна на руското министерство на отбраната, не отговаря на действителността и е информационна провокация“, заявиха от центъра за връзки с обществеността на ФСБ.

 

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!