Френска компания за мащабен добив на манган в Габон спря работа след преврата

Френската минна компания „Ерамет“ (Eramet), която извършва мащабен добив на манган в Габон, обяви днес, че е спряла всичките си дейности в африканската страна след събитията тази нощ, предаде Ройтерс, пише БТА.

Акциите й поевтиняха с 5 на сто след съобщението.

Говорител на френското правителство обяви, че Франция осъжда преврата в Габон и иска резултатите от изборите да бъдат уважени.

Припомняме, че група високопоставени габонски военни се появиха по телевизията в ранните часове на днешния ден и заявиха, че са завзели властта, след като националната избирателна комисия обяви, че президентът Али Бонго е спечелил трети мандат.

Превратаджиите споделиха, че представляват целия личен състав на силите за сигурност и армията в централноафриканската страна. Те съобщиха, че се анулират резултатите от президентските избори и че всички държавни институции се разпускат. Границите се затварят до второ нареждане.

Междувременно стана ясно, че президентът вече е под домашен арест, предаде Ройтерс.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва „следи отблизо“ обстановката в африканската страна.

„В Москва бяха приети със загриженост съобщенията за рязко влошаване на вътрешната обстановка в приятелската африканска страна. Продължаваме отблизо да следим развитието на обстановката и се надяваме тя бързо да се стабилизира“, заяви пред журналисти говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!