Франция одобри двустранното споразумение за сигурност с Украйна

от Лазар Лазаров

Френските депутати подкрепиха споразумение за сигурност с Украйна след дебат, който показа дълбокo разделение относно политиката на френския президент Еманюел Макрон спрямо Киев, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от АФП.

10-годишният пакт за сигурност с Украйна включва ангажименти на Париж да доставя повече оръжия, да обучава войници и да изпрати до 3 милиарда евро (3,2 милиарда долара) военна помощ на Украйна през 2024 г.

Макрон заема по-твърда позиция спрямо Русия, призовавайки съюзниците на Украйна спешно да направят повече, посочва Ройтерс.

Отбелязва се, че той също така не изключва присъствието на западни войски в Украйна, което предизвика ответна реакция сред някои украински служители, които заявяват пред Ройтерс, че се притесняват, че вот, който не е с преобладаващо мнозинство в полза на Киев, ще бъде негативен от символична гледна точка и може да навреди на усилията на президента Еманюел Макрон да увеличи подкрепата за страната си през следващите месеци.

В крайна сметка депутатите подкрепиха пакта с голяма разлика – 372 гласа „за“, 99 „против“ и 101 „въздържал се“. Но това стана след напрегнат дебат, пояснява Ройтерс.

Искате да се преструвате, че някой е или за Макрон, или за Путин… това е подло“, заявява пред парламента лидерът на крайната десница Марин льо Пен.

Въпреки че подробностите за гласуването не бяха известни веднага, нейната партия Национално събрание („RN“) заяви, че ще се въздържи, а твърдата левица „Непреклонна Франция“ („LFI“) – че ще гласува против пакта.

Макрон настоя за провеждането на гласуването, за да се опита да представи крайнодесните и крайнолевите партии като слаби по отношение на Русия преди изборите за Европейски парламент през юни, които според социологическите проучвания отдавна се очаква да бъдат спечелени от RN във Франция, твърдят анализатори.

Отбелязва се, че скорошно проучване на социологическата компания Elabe показа спад в подкрепата на френското обществено мнение за финансова и военна помощ за Украйна. Около 52% от анкетираните подкрепят ролята на невоенни френски части в Украйна, а 79% са против изпращането на бойни части.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!