Франция изтегля войските си от Нигер

Изтеглянето на френските войски от Нигер ще започне още тази седмица, съобщи днес френското министерство на въоръжените сили, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Ще започнем операцията по изтегляне в рамките на седмицата, при спазване на ред и мерките за сигурност в координация с нигерците“, се казва в изявление и на френският генерален щаб.

Решението бе взето след повече от два месеца противопоставяне между Франция и хунтата, която дойде на власт на 26 юли след преврат срещу президента Мохамед Базум.

Френският президент Еманюел Макрон обяви на 24 септември спирането на военното сътрудничество с Нигер и поетапното изтегляне на разположените в страната 1400 френски войници „до края на годината“, като по този начин се съобрази с волята на новите власти, които денонсираха споразуменията в сферата на отбраната, свързващи Ниамей с Париж.

„Ще направим това, което е планирано, и то ще стане в съответствие с планирането“, увери френският генерален щаб.

Около 1000 френски войници и летци са разположени във френската военновъздушна база в столицата Ниамей, а 400 – в Уалам и Айору, в северозападната част на страната, заедно с нигерците в т.нар. зона на „трите граници“ между Нигер, Буркина Фасо и Мали, където действа групировката „Ислямска държава“(ИД).

Войниците, разположени в предните бази, ще бъдат първите, които ще се изтеглят. Планът е подобен на този в Мали, където френското изтегляне започна с трите бази, разположени най-далеч на север в страната.

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!