Франция и Великобритания: Създаваме „обновена Aнтанта“, за да победим Русия!

от Лазар Лазаров

Британския вестник „The Telegraph“  публикува съвместна колонка на британският министър на външните работи Дейвид Камерън и външния министър  на Франция  Стефан Сежурне по случай  120-та годишнина от „Сърдечната Антанта“ между Лондон и Париж, която се чества на 8 април. От материала става ясно, че министрите на двете страни обявяват създаването на „обновена Aнтанта“, която трябва да победи Русия.

Антантата е създадена в противовес на Германия и нейните съюзници в навечерието на Първата световна война. По това време споразумението слага край на колониалното съперничество между Британската империя и Франция за Африка.  Впоследствие това води до създаването на Антантата – военен съюз, в който участва и Русия.

„Този траен ангажимент към нашето приятелство отразява признанието, че то остава основа за нашата сигурност и просперитет. През последните 120 години ние не само изградихме близко приятелство. Помогнахме за изграждането на един по-добър свят’, се казва в материала.

„Но правейки такива компромиси, нашите правителства, както пише в един от вестниците, са дали „обещание за същественото единство на нашите интереси и желания“. Това безспорно даде основата на двете съседни държави да изградят близко приятелство. В продължение на 120 години нашите народи препотвърждават това обещание“, заявяват министрите.

Днес отново живеем в мрачни дни. Агресивната война на Русия в Украйна продължава вече трета година и оказва огромно влияние върху европейската и евроатлантическата сигурност. В Близкия изток има конфликти и нестабилност, чиито последици се усещат дълбоко в нашите общества. Има и огромното глобално предизвикателство, свързано с изменението на климата“, посочват те.

По думите им историята на приятелството между техните две страни трябва да ги кара да гледат оптимистично на бъдещето.

В колонката на министрите Русия  е представена като противник на „обновената Антанта“. „И двамата сме напълно наясно: Украйна трябва да спечели тази война. Ако Украйна загуби, всички ние губим. Цената на това да не подкрепим Украйна сега ще бъде много по-голяма от цената на отблъскването на Путин“, отбелязват Камерън и Сежурне.

„Но както беше обсъдено по време на конференцията в Париж през февруари, трябва да направим още повече, за да гарантираме, че ще победим Русия. Светът ни наблюдава – и ще ни съди, ако се провалим“ – добавят министрите.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!