Франция e на колене след мощен саботаж срещу железниците ѝ в олимпийския ден. Затвориха и летище

Френските железници са на колене от петък сутринта в деня на откриването на Олимпиадата. Железопътната им компания SNCF претърпя „мащабна атака от парализиращ мащаб“ срещу мрежата на високоскоростните влакове TGV през нощта от стотици бунтовници, както съобщи на AFP часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

Става дума за организирани вандалски прояви и палежи по много ж.п. линии. „Насочваме някои влакове към други линии, но ще трябва да отменим голям брой маршрути“, съобщиха от SNCF с изявление.

Всъщност компанията специално спомена, че влаковете Лондон-Париж са спрени поради атаките! Той добави още, че атаките са били координирани и следователно планирани! Парализата на парижката железопътна мрежа създаде хаос на централните гари:

„Поради актове на вандализъм, засягащи високоскоростната линия между Париж и Лил, всички високоскоростни влакове до и от Париж се пренасочват по класическата линия“, каза Eurostar в изявление в X. „Някои влакове са отменени, други се бавят значително.“

Френската железопътна компания уточни, че  ситуацията на парализа „се очаква да продължи поне през целия уикенд, докато се извършват ремонти“.

Три трасета на високоскоростни влакове бяха повредени (на места разрушени бел. ред.) през нощта във Франция, съобщи Ройтерс.

Проблеми и с летищата:

Терминалът на летище Europort на Базел-Мюлуз, разположен на границата на Франция и Швейцария, беше евакуиран от съображения за сигурност! Полетите са временно спрени.

„Това е предупреждение за бомба “, уточниха властите на Горен Рейн, като добавиха, че ще се следва обичайната процедура, която предвижда изпращането на пиротехници.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!