Франция: Опасността от терористична заплаха е голяма. Луварът затвори врати

Франция обяви най-висока степен на тревога за терористична заплаха. Напрежението в страната расте след атаката с нож от вчера в училище край френския град Арас, която отне живота на учител и рани тежко други двама, съобщава Нова ТВ.

Съвсем очаквано напрежението във Франция расте през последната седмица, особено след атаките срещу Израел. В петък 20-годишен бивш ученик нападна с нож и уби учител в Арас. Във Франция са най-многобройните еврейски и мюсюлмански общности в Европа – над 600 хиляди души – и евреи, и мюсюлмани.

Президентът Еманюел Макрон нарече нападението „варварски акт“. Учителят, който беше убит, застанал пред всички, за да ги защити и без съмнение е спасил живота на много хора“, заяви той пред журналисти.

Арести и експулсиране на хора от страната през цялата седмица предхождаха атаката в училището в Арас. 8 души са задържани по повод на нея, включително и нападателят, за който в началото се твърдеше, че от чеченски происход. По-късно стана ясно, че той е роден в Ингушетия, както и членове на неговото семейство.

По този повод Франция реши да обяви най-висока степен от заплаха от терористичен акт в страната. Допълнително 7000 войници от специалните сили са ангажирани до второ нареждане, за да бдят за сигурността. Бяха мобилизирани и допълнително жандармеристи и полицаи, за да пазят 500 еврейски обекти като училища, синагоги и културни центрове в цяла Франция.

Лувърът в Париж, най-големият музей в света, затвори извънредно врати в събота по обяд „от съображения за сигурност“. „Лувърът получи писмено съобщение, в което се говори за опасност за музея и за жертви“, каза пред агенция Франс прес говорител на музея. „Решихме да го евакуираме и затворим за деня, за да направим необходимите проверки“, допълни той.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!