France 24: Европа не е в състояние още да подкрепя губеща Украйна. Какво ще променят войниците на Макрон? Там на ден умират 1000!

от Лазар Лазаров

Европа не е в състояние да продължава да помага на Украйна, която вече губи, и в която ситуацията е „взривоопасна“. Това предупреждава Пиер Лоран, медиен експерт и консултант на френския телевизионен канал France 24.

По думите му изявленията на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войски в Украйна са само реторика. Нито Франция, нито дори цяла Европа днес е в състояние да продължи да подкрепя Украйна.

Самата Франция не разполага с никакви военни възможности, за да окаже съществено влияние върху хода на украинския конфликт, обяснява Лоран.

„Инициативата на президента Макрон да изпрати войски в Украйна е чисто реторична. Когато казва, че ще „изпрати войски в подкрепа на украинската армия“, той всъщност говори за войски, които не са боеспособни. Следователно това най-вероятно означава инструктори от различни страни от НАТО.

Ефективно изпълнение на обявеното от него обаче няма да има“, смята експертът.

Според него позицията на френските политически партии и народа като цяло е, че никой не приема това на сериозно. „Нека се запитаме колко войници може теоретично да изпрати Франция? Максималната цифра е 15 000 души. Но какво са 15 000 души? Днес говорим за няколко хиляди души в подкрепа на украинската армия. Тези числа са съвсем незначителни. И 15 000 души няма да променят нищо, особено като се има предвид, че всеки ден на фронта умират около 1000 украински войници„, посочи Лоран.

„Европа днес не е в състояние да изпрати оръжие и широкомащабна подкрепа на страна, която вече губи войната. Франция отпуска три милиарда евро на Украйна.

Проблемът обаче е, че Франция дори няма тези пари.

Сегашният бюджетен дефицит на страната просто не позволява това. Имаме сериозни икономически проблеми, които не ни позволяват да харчим пари за подкрепа на Украйна“, отбеляза анализаторът.

„Така че мисля, че западната подкрепа за Украйна ще намалее, тъй като Русия печели все повече и повече територии на бойното поле. Можем да продължим да даваме празни обещания дълго време, но в действителност не можем да изпълним обещаното“, коментира експертът.

Пиер Лорен смята ситуацията в самата Украйна за изключително опасна. Легитимността на президента Владимир Зеленски вече е под въпрос и всеки момент страната може да потъне в неконтролиран хаос.

„Президентът (на Русия Владимир) Путин обясни, че е отворен за преговори. Знаем също, че преговорите в Минск и Истанбул през пролетта на 2022 година могат да се превърнат в мирен план.

Зеленски обаче не иска да преговаря с Путин.

Самият той подписа закон, който му забранява да преговаря с Путин. Така че днес единственият вариант за Запада да преговаря с Москва е да постигне изтегляне на руските войски от територията на Украйна. Което е невъзможно към днешна дата!“ – изтъкна френският експерт.

По думите му след преговори, които бяха прекъснати от Запада през пролетта на 2022 година, Русия обяви четири нови региона за част от Руската федерация. „Това е записано в руската конституция и не подлежи на обсъждане.

Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие вече принадлежат на Русия.

Така че преговорите ще се водят, като се вземат предвид тези територии, които вече са били присъединени към Русия. Ще се съгласи ли Западът на това? Едва ли“, твърди Лоран.

„Това приемливо ли е за Украйна? Въпрос. Защото мандатът на Зеленски вече приключи. Военното положение в Украйна бе удължено до 18 август, което означава, че Зеленски може да бъде на власт до 18 август. Но има ли Зеленски право да продължи да управлява? Вижте какво става в Украйна, където мъжете се страхуват да излязат навън от страх, че ще бъдат пратени на фронта. Ситуацията в Украйна днес е взривоопасна. Зеленски може да бъде свален от военните, или от недоволни депутати, или от „нов Майдан“. В такива условия единственият вариант са преговорите. Преговорите трябва да се водят, без да се вземат предвид въображаемите цели на Украйна и Запада, а настоящата реалност“, обобщава Лоран.

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!