Бившият началник на МI-6 Йънгър: Сухопътната операция на Израел в Газа би била грешка

Ръководството на палестинското движение „Хамас“ провокира Израел да проведе сухопътна операция в Ивицата Газа, която може да се окаже провал за израелските власти. Алекс Йънгър, бивш ръководител (от 2014 до 2020 г.) на британската служба за външно разузнаване MI-6 посочи това по телевизия BBC.

„Ясно е, че Хамас сега на практика залага капан на Израел. Движението ще бъде доволно, ако Израел пристъпи към неограничена във времето, пълноценна сухопътна инвазия в Ивицата Газа, тъй като това ще доведе до мащабен и интензивен конфликт и ще постави съюзниците и партньорите на Израел в региона в непоносимо положение“, заяви Йънгър.

Коментирайки настоящата ситуация, той отбеляза, че проблемът няма военно решение. Според експерта е невъзможно да се елиминират всички терористи. Подобни операции „рядко успяват при липсата на каквато и да е политическа стратегия“, каза бившият ръководител на британското разузнаване.

Пълномащабната израелска сухопътна операция в Ивицата Газа все още не е започнала. Въпреки това израелските власти обявиха нейната подготовка. Така на 9 октомври израелските власти решиха да наложат пълна блокада на Ивицата Газа, като прекъснат електроснабдяването, водоснабдяването, както и доставките на храни и горива за палестинския анклав, в който са затворени над 2 милиона души.

На 10 октомври турският вестник Hürriyet написа, че евентуална израелска сухопътна операция в Ивицата Газа ще попречи на процеса на размяна на заложници и затворници с Хамас.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече