Foreign Policy: Украйна страда от празни складове и критичен недостиг на боеприпаси

от Лазар Лазаров

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не могат да задържат позициите си поради критичен недостиг на боеприпаси. Това пише колумнистът Оз Катержи в статия за базираното в САЩ аналитично списание Foreign Policy (FP) предаде Lenta.ru.

„На фронтовата линия ситуацията вече е критична, тъй като Украйна се бори да задържи позициите си без боеприпасите, необходими за защитата им“, се казва в статията.

Според журналиста въоръжените сили на Украйна бавно укрепват позициите си, което открива нови възможности пред руската армия да продължи напред. Авторът на статията разказва, че е посетил украински склад за боеприпаси и е бил изумен от факта, че складът е напълно празен.

По-рано бившият генерал от украинската армия Сергей Кривонос заяви, че украинските въоръжени сили не разполагат с достатъчно хора и техника, за да защитят Часов Яр в Донецката народна република (ДНР) от атаки на руската армия. Той също така отбеляза, че Часов Яр е доминираща височина и ако руските военни успеят да превземат града, това ще отвори пътя към Краматорск и Константиновка.

Критично припомня, че по-рано директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс предупреди, че  ако Конгресът на САЩ не одобри помощта за Украйна сега, Киев може да загуби войната до края на годината. Както пише Politico,  това е може би най-силното предупреждение от високопоставен служител на администрацията досега по отношение на войната, идващо в момент, когато официални лица в Киев предупреждават, че задаващата се руска офанзива през лятото, която ще доведе до огромни вълни от войски, нахлуващи в Украйна, може да надвие военните сили на Украйна.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!